Sernik jaglany na zimno z bananem i galaretką

0 (0 ocen)

  • 40 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Jest pyszny !

  • 40 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • kasza jaglana 150 g,
    jogurt grecki 800 g,
    cukier waniliowy 1 łyżka,
    cukier puder 2/3 szk,
    cytryna 1 szt,
    żelatyna 3 łyżki,
    banan 2 szt,
    galaretka niebieska 1 szt,
    biszkopty okrągłe 1 op,

Sernik jaglany na zimno z bananem i galaretką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kaszę jaglaną dobrze opłukać w zimnej wodzie, następnie dokładnie przelać gorącą wodą, zagotować do miękkości i ostudzić. Do kaszy dodać jogurt, cukier waniliowy, cukier puder oraz sok wyciśnięty z cytryny. Całość dokładnie rozdrobnić blenderem na jednolitą masę. Żelatynę rozpuścić w 1/4 szklanki gorącej wody i lekko ostudzić. Następnie dodać do masy jaglanej i dokładnie wymieszać.
    Formę do pieczenia ciasta o średnicy 26 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Na dnie ułożyć biszkopty, a na nie wylać masę jaglaną. Całość odstawić do stężenia do lodówki. Banany obrać i pokroić na plasterki. Ułożyć na serniku. Niebieską galaretkę rozpuścić w szklance gorącej wody i ostudzić. Lekko tężejącą galaretkę wylać na banany. Ciasto schłodzić.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy