Sernik jaglany na zimno z bananem i galaretką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Kaszę jaglaną dobrze opłukać w zimnej wodzie, następnie dokładnie przelać gorącą wodą, zagotować do miękkości i ostudzić. Do kaszy dodać jogurt, cukier waniliowy, cukier puder oraz sok wyciśnięty z cytryny. Całość dokładnie rozdrobnić blenderem na jednolitą masę. Żelatynę rozpuścić w 1/4 szklanki gorącej wody i lekko ostudzić. Następnie dodać do masy jaglanej i dokładnie wymieszać.
Formę do pieczenia ciasta o średnicy 26 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Na dnie ułożyć biszkopty, a na nie wylać masę jaglaną. Całość odstawić do stężenia do lodówki. Banany obrać i pokroić na plasterki. Ułożyć na serniku. Niebieską galaretkę rozpuścić w szklance gorącej wody i ostudzić. Lekko tężejącą galaretkę wylać na banany. Ciasto schłodzić.
Komentarze