Sernik Izaura

4.5 (164 ocen)

  • 2 godz.

Przygotowuję go zawsze z wiejskiego twarogu.

  • 2 godz.

Składniki:

  • Na ciemne ciasto:
    kostka margaryny,
    1 i 2/3 szklanki mąki,
    szklanka cukru,
    3 łyżki kakao,
    5 - 6 łyżek wody,
    5 jajek,
    3 łyżeczki proszku do pieczenia,
    opcjonalnie 2 - 3 łyżki mleka
    Na masę serową:
    1,5 kg zmielonego wilgotnego twarogu,
    5 jaj,
    szklanka cukru,
    3/4 kostki masła,
    1,5 opakowania budyniu ( u mnie śmietankowy),
    kilka kropli dowolnego aromatu,
    Dodatkowo wiórki kokosowe do posypania.
Wystaw ocenę:

4.5 (164 ocen)

Zobacz również:

Serniki Desery

Sernik izaura - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. W garnku rozpuścić margarynę z cukrem, kakao i wodą. Zagotować. Zestawić z ognia i odstawić do przestudzenia. Odlać ok 1/2 szklanki masy ( na polewę). Do przestudzonej masy dodawać po jednym żółtku i miksować. Następnie dodać mąkę wymieszaną z cukrem waniliowym i proszkiem do pieczenia. Zmiksować za jednolitą masę. Gdyby ciasto było zbyt gęste dodać mleko. Białka ubić na sztywną masę i delikatnie połączyć z ciemnym ciastem.
    Przygotować masę serową. Masło utrzeć z cukrem i żółtkami na jednolitą masę. Następnie dodawać porcjami zmielony twaróg i dalej ucierać. Wsypać budyń, dodać aromat. Ubić białka na pianę i dodać do masy serowej, delikatnie wymieszać.
    Część ciemnego ciasta wyłożyć na dno wysmarowanej tłuszczem i oprószonej mąką formy. Następnie nakładać punktowo masę serową i ciemne ciasto. Piec w temperaturze 180 stopni przez 60 - 70 min ( do suchego patyczka). Po wystudzeniu polać ciasto polewą i posypać wiórkami kokosowymi.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Twaróg Ser biały

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Wielkanoc Wielkanoc

Podobne przepisy

3.8 (542 ocen)

image-2527qol

To może cię zainteresować