Sernik grecki (jogurtowy)

4.5 (197 ocen)

  • 60 min
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Sernik bez sera!
Już widzę Wasze zdziwione miny :)
Tak się da? To się uda?
Ba! Uda się, jest pysznie i na jednym kawałku się nie skończy! :)
Sernik wychodzi bardzo delikatny i leciutki,
rozpływający się w ustach, nie za słodki - idealny!
Jak na "wyrób sernikopodobny", to plasuje się wysoko
w moim osobistym rankingu wypieków ;)
Mam nadzieję, że i Tobie przypadnie do gustu.
Cóż, czas zachwycić swoich gości i upiec ten wyjątkowy sernik bez sera :)

  • 60 min
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Forma 25 x 35 cm:

    1600 g jogurtów greckich
    8 jajek
    1,5 szklanki cukru
    1 małe opakowanie cukru waniliowego
    100 g proszku budyniowego
    1 szklanka oleju
    Dodatkowo:
    około 15 herbatników
Wystaw ocenę:

4.5 (197 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Serniki

Sernik grecki (jogurtowy) - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Sernik grecki (jogurtowy) 1. Białka oddzielamy od żółtek. Białka ubijamy na sztywną pianę z 1/2 szklanki cukru. Odstawiamy na bok.
    Żółtka ubijamy ze szklanką cukru i cukrem waniliowym na puszysty kogel-mogel. Gdy cukier będzie już całkowicie roztarty, dodajemy powoli jogurty, przesiany proszek budyniowy o olej. Całość miksujemy na niskich obrotach miksera.
    Piekarnik rozgrzewamy do 180ºC.
    Ubite białka w dwóch-trzech turach delikatnie mieszamy z masą jogurtową najlepiej za pomocą szpatułki lub łyżki.
    Formę wykładamy papierem do pieczenia i na dnie układamy herbatniki. Masę jogurtową wylewamy na środek formy, wyrównujemy szpatułką lub łyżką i pieczemy przez 60 minut.
    Ostudzony sernik posypujemy cukrem pudrem.

Porady

wszystkie składniki powinny mieć taką samą temperaturę - najlepiej pokojową. białka ubijamy dokładnie na bardzo sztywną pianę, następnie delikatnie łączymy je z masą serową - ja łączę je razem w dwóch, czasem trzech turach, wtedy mam pewność, że masa nadal będzie lekka i puszysta - nie śpieszę się z mieszaniem, robię to bardzo dokładnie. po ustawieniu temperatury w piekarniku dobrze jest włożyć na jego dno garnek lub naczynie żaroodporne z wrzącą wodą - sernik będzie puszysty i upieczony równomiernie (po 30 minutach od upieczenia sernika naczynie należy wyciągnąć z piekarnika).

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jogurt Jogurt grecki Ser biały

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować