Sernik grecki, bez twarogu, puszysty jak pianka (styropian) - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Zaczynam od zrobienia ciasta. Do misy wsypuję mąkę, miękkie masło, 3 żółtka, cukier i wyrabiam ciasto aż wszystkie składniki się dobrze połączą.
2.Następnie tak wyrobione ciasto wykładam na prostokątną blachę o wym. ok 20x30 cm i na całej powierzchni robię dziurki widelcem. Tak przygotowane ciasto wstawiam do nagrzanego piekarnika do ok 200 stopni na kilka minut żeby ciasto delikatnie zmieniło kolor.
3.Teraz czas zająć się masą. Oddzielam żółta od białek. Żółtka ubijam z jogurtem aż masa będzie bardzo jasna i wodnista. Następnie cały czas ubijając, dodaję powoli cukier waniliowy i budynie w proszku.
4.W drugiej misce ubijam białka ze szczyptą soli na sztywną pianę a następnie dodaję stopniowo! cukier cały czas ubijając. A przestaję ubijać aż pianka będzie się błyszczała.
5.Do miski z jogurtem dodaję ubite białka i mieszam delikatnie łyżką aż masy się połączą. I należy pamiętać, że przekładamy ubite białka do jogurtu a nie odwrotnie.
6.Teraz na podpieczone ciasto wylewam masę jogurtową i wstawiam do nagrzanego piekarnika do 170 stopni i piekę 50-60 minut to wszystko zależy od piekarnika.
Porady
Gdy ciasto wystygnie można posypać cukrem pudrem lub polać polewą np. z białej czekolady.
Komentarze