Sernik Gotowany Zebra Malinowo-Czekoladowa

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Chodził za mną już od dłuższego czasu sernik gotowany,tak więc
przedstawiam Wam moją najnowszą wersję tego cuda,jest pyszny :-)

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Tortownica 24 cm

    Spód:
    ok.200 g ciastek z nadzieniem czekoladowym Hit
    3 łyżki masła orzechowego

    Masa Serowa:

    1 kg twarogu półtłustego 3-krotnie mielonego
    0,5 szkl.mleka
    0,5 szkl.cukru drobnego
    1 cukier waniliowy
    200 g masła lub margaryny
    4 jajka L
    budyń malinowy
    budyń czekoladowy
    1-2 łyżki kakao

    Dodatkowo:
    Garść malin mrożonych lub świeżych
    2 galaretki malinowe
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Serniki

Sernik gotowany zebra malinowo-czekoladowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Sernik Gotowany Zebra Malinowo-Czekoladowa. 1. Do blendera wrzucam ciasteczka wraz z masłem orzechowym i blenduje przez
    chwilę do momentu uzyskania mokrego piasku.
    Przygotowuje sobie tortownicę,boki wykładam papierem do pieczenia,na
    spód wysypuje ciasteczka,wyrównuje dłonią następnie ugniatam spodem
    szklanki,żeby było równo,na czas przygotowania masy serowej tortownicę
    wkładam do lodówki.
  • Sernik Gotowany Zebra Malinowo-Czekoladowa. 2. Do przygotowania masy potrzebujemy 2 rondelki,cukier,cukier waniliowy i
    masło dzielimy na dwie równe części i wkładamy do
    rondelków,podgrzewamy pierwszy rondelek do rozpuszczenia masła z
    cukrami,następnie wrzucamy połowę twarogu.
    W osobnych miseczkach rozlać mleko po połowie,do jednej wsypać budyń
    malinowy do drugiej czekoladowy(ja nie dostałam w sklepiku osiedlowym
    budyniu czekoladowego dlatego użyłam waniliowego z dodatkiem
    kakao)dokładnie wymieszać,żeby nie było grudek i wbić po 2 jajka do
    każdej z miseczek,wymieszać.
    Gdy masa serowa zacznie bulgotać na ogniu wlać pierwszą miseczkę z
    budyniem malinowym i mieszać do momentu zgęstnienia,odstawić rondelek i
    czynność powtórzyć z budyniem czekoladowym.
  • Sernik Gotowany Zebra Malinowo-Czekoladowa. 3. Następnie na dno tortownicy,na spód ciasteczkowy,na środek wylewamy po 2
    łyżki na przemian,masa serowa czekoladowa,masa serowa malinowa i tak do
    wykończenia mas,ciasto pozostawiamy do wystygnięcia,następnie wkładamy
    do lodówki,a w między czasie przygotowujemy galaretkę malinową
    ,wsypujemy 2 galaretki malinowe do miseczki i zalewamy 3 szklankami
    wrzątku,pozostawiamy do wystygnięcia.Na górze sernika układamy
    maliny,jeśli mrożone należy wyjąć na talerzyk w trakcie przygotowania
    mas serowych,zalewamy tężejącą galaretką i wkładamy do lodówki na
    noc,do ściągnięcia.

Porady

Sernik najlepszy jest na drugi dzień,gdy dobrze ściągnie i smaki się przegryzą.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Twaróg Ser biały

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować