Sernik gotowany zebra malinowo-czekoladowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Do blendera wrzucam ciasteczka wraz z masłem orzechowym i blenduje przez
chwilę do momentu uzyskania mokrego piasku.
Przygotowuje sobie tortownicę,boki wykładam papierem do pieczenia,na
spód wysypuje ciasteczka,wyrównuje dłonią następnie ugniatam spodem
szklanki,żeby było równo,na czas przygotowania masy serowej tortownicę
wkładam do lodówki.
2.Do przygotowania masy potrzebujemy 2 rondelki,cukier,cukier waniliowy i
masło dzielimy na dwie równe części i wkładamy do
rondelków,podgrzewamy pierwszy rondelek do rozpuszczenia masła z
cukrami,następnie wrzucamy połowę twarogu.
W osobnych miseczkach rozlać mleko po połowie,do jednej wsypać budyń
malinowy do drugiej czekoladowy(ja nie dostałam w sklepiku osiedlowym
budyniu czekoladowego dlatego użyłam waniliowego z dodatkiem
kakao)dokładnie wymieszać,żeby nie było grudek i wbić po 2 jajka do
każdej z miseczek,wymieszać.
Gdy masa serowa zacznie bulgotać na ogniu wlać pierwszą miseczkę z
budyniem malinowym i mieszać do momentu zgęstnienia,odstawić rondelek i
czynność powtórzyć z budyniem czekoladowym.
3.Następnie na dno tortownicy,na spód ciasteczkowy,na środek wylewamy po 2
łyżki na przemian,masa serowa czekoladowa,masa serowa malinowa i tak do
wykończenia mas,ciasto pozostawiamy do wystygnięcia,następnie wkładamy
do lodówki,a w między czasie przygotowujemy galaretkę malinową
,wsypujemy 2 galaretki malinowe do miseczki i zalewamy 3 szklankami
wrzątku,pozostawiamy do wystygnięcia.Na górze sernika układamy
maliny,jeśli mrożone należy wyjąć na talerzyk w trakcie przygotowania
mas serowych,zalewamy tężejącą galaretką i wkładamy do lodówki na
noc,do ściągnięcia.
Porady
Sernik najlepszy jest na drugi dzień,gdy dobrze ściągnie i smaki się przegryzą.
Komentarze