Sernik gotowany z truskawkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Jajka ubić z cukrami, zmniejszyć obroty miksera i cienkim strumieniem wlewać rozpuszczoną chłodną margarynę. Dodać mąkę z amoniakiem i podzielić ciasto na dwie części. Rozsmarować w formie wyłożonej papierem do pieczenia i piec na złoty kolor ok.20 minut w temp. 180 stopni.
2.Jajka do sera ubić z cukrem.
3.Masło rozpuścić w szerokim rondlu, dodać ser, wydłubane ziarenka wanilii i i ubite jajka. Ciągle mieszając zagotować. Mąkę wymieszać z mlekiem wlać do sera i chwilę razem gotować. Gdy ser zacznie gęstnieć zdjąć z ognia.
4.Część truskawek pokroić. Jeden placek włożyć do formy, wylać 1/3 gorącego sera i posypać truskawkami. Przykryć drugim plackiem.
5.Wyłożyć resztę sera, wcisnąć pozostałe truskawki i odstawić do lodówki. Galaretkę rozpuścić wg przepisu i tężejącą polać zimne ciasto. Kroić po całkowitym zastygnięciu, najlepiej na drugi dzień.
Komentarze