Sernik gotowany z truskawkami

0 (0 ocen)

Prawie zapomniane ciasto ze starego zeszytu mamy.

Składniki:

  • Ciasto:
    4 jajka
    3/4 szklanki cukru
    1 mały cukier waniliowy
    200g margaryny
    2 szklanki mąki
    1 łyżeczka amoniaku

    Ser:
    1 kg twarogu
    5 jajek
    100 g masła
    3/4 szklanki cukru
    laska wanilii
    1 łyżka mąki ziemniaczanej
    1/3 szklanki mleka
    800 g truskawek
    galaretka truskawkowa

    Tortownica: 30 cm
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Sernik gotowany z truskawkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Ciasto 1. Jajka ubić z cukrami, zmniejszyć obroty miksera i cienkim strumieniem wlewać rozpuszczoną chłodną margarynę. Dodać mąkę z amoniakiem i podzielić ciasto na dwie części. Rozsmarować w formie wyłożonej papierem do pieczenia i piec na złoty kolor ok.20 minut w temp. 180 stopni.
  • Jajka z cukrem 2. Jajka do sera ubić z cukrem.
  • Ser z dodatkami 3. Masło rozpuścić w szerokim rondlu, dodać ser, wydłubane ziarenka wanilii i i ubite jajka. Ciągle mieszając zagotować. Mąkę wymieszać z mlekiem wlać do sera i chwilę razem gotować. Gdy ser zacznie gęstnieć zdjąć z ognia.
  • Pokrojone truskawki 4. Część truskawek pokroić. Jeden placek włożyć do formy, wylać 1/3 gorącego sera i posypać truskawkami. Przykryć drugim plackiem.
  • Sernik 5. Wyłożyć resztę sera, wcisnąć pozostałe truskawki i odstawić do lodówki. Galaretkę rozpuścić wg przepisu i tężejącą polać zimne ciasto. Kroić po całkowitym zastygnięciu, najlepiej na drugi dzień.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować