Sernik gotowany z plackami i herbatnikami

0 (0 ocen)

Ciasto z mojego dzieciństwa znalezione w zeszycie z przepisami mojej mamy. Może komuś posmakuje tak jak mnie. Najbardziej lubię grudki z mąki ziemniaczanej :)

Składniki:

  • CIASTO :
    1 margaryna
    1 szkl. cukru
    1/2 op. proszku do pieczenia
    3 jajka
    2 szkl. mąki

    MASA :
    3 żółtka
    1 jajko
    olejek rumowy
    1/2 łyżeczki cynamonu
    1 szkl. cukru
    10 dag masła
    3 łyżki mąki ziemniaczanej
    1 kg sera twarogowego
    sok z połowy cytryny

    herbatniki

Sernik gotowany z plackami i herbatnikami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. CIASTO : Wszystkie składniki na ciasto połączyć i zagnieść. Ciasto podzielić na 3 części i upiec z nich placki.
    MASA : Ser zemleć z masłem. Wstawić na mały gaz, podgrzewając dodać jajka, cukier, cynamon, olejek rumowy, sok z cytryny. Wszystko wymieszać. Masa powinna być rzadka. Stopniowo dodawać mąkę ziemniaczaną aż do zgęstnienia. Gorącą masą przekładać placki.
    Kolejność : placek - masa - herbatniki - masa - placek - masa - herbatniki - masa - placek.

Porady

Placki z każdym dniem stają się bardziej miękkie.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy