Sernik gotowany, z piernikami!

0 (0 ocen)

  • 60 min

Sernik gotowany na kruchym herbatnikowym spodzie, z piernikami, czekoladą i skórką pomarańczową! - mniam!

  • 60 min

Składniki:

  • 300g herbatników
    250g masła

    1kg sera
    5 jajek
    200g masła
    1,5 szklanki cukru pudru
    2 budynie śmietankowe
    1/2 szkl.mleka
    dodatkowo:
    250g pierników w mlecznej czekoladzie
    skórka pomarańczowa
    100g czekolady mlecznej
    2 łyżki masła
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Serniki Piernik Desery

Sernik gotowany, z piernikami! - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Herbatniki wrzucamy do woreczka, i tłuczkiem rozdrabniamy,
    następnie przesypujemy do garnka.
    Do okruchów dodajemy miękkie masło, i ręką dokładnie mieszamy -
    ma powstać jednolita masa!
    Gotową masę nakładamy na blaszkę, i mocno dociskamy do dna.
    Ciasteczkowy spód wkładamy do lodówki.
    Białka z odrobiną soli ubijamy na sztywną pianę.
    Żółtka miksujemy z cukrem i masłem, na jednolitą gładką masę.
    Następnie dodajemy ser, cały czas miksując.
    Masę serową podgrzewamy.
    Mieszamy dość często, żeby się nie przypaliła.
    Budynie mieszamy z mlekiem.
    Gdy masa serowa zacznie się gotować,
    dodajemy budyń - cały czas mieszając.
    Masa serowa ma być gęsta!
    Następnie odstawiamy do wystygnięcia.
    Na herbatnikowy spód wylewamy masę serową i wyrównujemy.
    Pierniki kruszymy rękoma, i posypujemy ser.
    Czekoladę łamiemy na kawałki.
    Razem z masłem roztapiamy w kąpieli wodnej -
    cały czas mieszając,
    masa ma być gładka!
    Czekoladę wylewamy na pierniki, i posypujemy skórką pomarańczową.

Porady

Herbatnikowy spód można zastąpić kruchym

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Piernik Czekolada Ser biały

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować