Sernik gotowany z mandarynkami i galaretką

0 (0 ocen)

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Zapraszam na pyszny sernik gotowany z dodatkiem mandarynek i galaretki. Polecam na podwieczorek z kubkiem kawy.

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 1 kg sera twarogowego
    1/2 szklanki cukru
    100 gram masła
    2 jajka
    3 budynie waniliowe w proszku ( na 0,5 l )
    3/4 szklanki mleka
    2 jasne galaretki ( na 0,5 l )
    400 ml gorącej wody
    2 małe puszki mandarynek ( po 312 g )
    herbatniki
    blaszka 24 x 24
    folia aluminiowa
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Sernik gotowany z mandarynkami i galaretką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Dzień wcześniej przekładamy ser na sitko wyłożone ręcznikiem papierowym i zostawiamy na kilka godzin lub całą noc. Następnego dnia mandarynki wykładamy na cedzak i odsączamy z zalewy.
    Do gorącej wody wsypujemy galaretki i mieszamy, aż się rozpuszczą. Odstawiamy.
    Do garnka wkładamy odsączony ser, jajka, masło, cukier i zagotowujemy.
    Cały czas mieszamy i gotujemy do momentu, aż masa będzie gładka.
    Budynie rozpuszczamy w zimnym mleku i wlewamy do masy sernikowej.
    Chwilę razem gotujemy i mieszamy do momentu, aż masa zrobi się gęsta. Odstawiamy do lekkiego przestudzenia. W tym czasie blaszkę wykładamy folią aluminiową i układamy herbatniki.
    Na ciastka przekładamy masę sernikową i po lekkim przestygnięciu układamy cząstki mandarynek.
    Tężejące galaretki ostrożnie przelewamy na sernik i wstawiamy do lodówki do całkowitego stężenia.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

4.5 (159 ocen)

Opublikowany w Magazynie
Sernik z galaretką i mandarynkami

To może cię zainteresować