Sernik gotowany z malinami i żelką kokosową

  • wyświetlono: 1691 |
  • dodany do książki kucharskiej: 11 |
  • polecenia: 0

Wyśmienite w smaku ciasto bez odpalania piekarnika , w sam raz na słodki poczęstunek, z malinami i żelką kokosową to prawdziwa słodka gratka. Jeden z moich ulubionych serników bez pieczenia.

IMG_20190918_121058
  • 12 porcje
  • 100min
  • Średni

Składniki

Forma 24/24 cm


2 duże opakowania herbatników maślanych

Masa serowa:
½ kg twarogu mielonego
10 dag masła
1 budyń śmietankowy
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
100 ml mleka
3 jajka
½ szklanki cukru
16 g cukru waniliowego

Warstwa malinowa:
½ litra malin
½ szklanki cukru
2 galaretki malinowe
1 szklanka wody

Żelka kokosowa:
½ litra mleka kokosowego
½ szklanki cukru
25 g żelatyny
2 łyżki wiórek kokosowych
50 ml likieru kokosowego
Wiórki do dekoracji

Sposób przygotowania przepisu:

Sernik gotowany z malinami i żelką kokosową

  • Przygotowanie1. Masło przełożyć do garnka, rozpuścić, dodać twaróg, wbić jajka, wsypać cukry, postawić garnek na średnim ogniu na kuchence, mieszać rózgą aż masa się rozpuści i połączy. Budyń i mąkę ziemniaczaną rozprowadzić w mleku, wlać do masy serowej cały czas mieszając ugotować tak jak gotujemy zwykły budyń, masa zgęstnieje.
  • Masło przełożyć do garnka, rozpuścić, dodać twaróg, wbić jajka, wsypać cukry, postawić garnek na średnim ogniu na kuchence, mieszać rózgą aż masa się rozpuści i połączy. Budyń i mąkę ziemniaczaną rozprowadzić w mleku, wlać do masy serowej cały czas miesza2. Warstwę herbatników ułożyć w blaszce, wylać jeszcze ciepłą masę serową, przykryć drugą warstwą herbatników.
  • Przygotowanie3. Masa malinowa:
    Maliny przesypać cukrem, wstawić na kuchenkę wlać wodę i doprowadzic do wrzenia, pogotować minutę, dwie, zestawić z ognia, wsypać do masy suche galaretki, wymieszać do rozpuszczenia, wystudzić, tężejącą masę wylać na herbatniki, przykryć kolejną warstwa herbatników, włożyć do lodówki na czas robienia żelki kokosowej.
  • Przygotowanie4. Warstwa kokosowa:
    Żelatynę zalać ½ szklanki mleka kokosowego, pozostałe mleko zagotować z cukrem, zdjąć z ognia, do gorącego dodać napęczniałą żelatynę i mieszać do momentu rozpuszczenia żelatyny. Odstawić do wystudzenia, gdy zacznie tężeć można masę napowietrzyć mikserem-powstanie pianka, do zimnej masy wlać likier kokosowy oraz wsypać dwie łyżki wiórek i wymieszać. Tężejącą masę wylać na herbatniki, oprószyć grubo wiórkami, gotowy sernik chłodzić cała noc w lodówce.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

latosernikDesersłodkościkokosMalinymój pomysłwiosnabez pieczeniaPoczęstunekciasto z malinamina slodkosernik z malinamiciasto serowesłodkości dla gościprzepis_miesiąca1000gotowany sernik

Komentarze

Podobne przepisy

Ciasto kokosowe z malinami

Dodane przez: Kuchnia Marty

Ciasto kokosowe z malinami

Dziś miałam ochotę na połączenie...

Sernik

Dodane przez: JulkaTomeczek

Sernik z malinami i kruszonką

Uwielbiam serniki z owocami i chrupiącą...

Sernik gotowany z truskawkami i galaretką

Dodane przez: agarybak76

Sernik gotowany z truskawkami i galaretką

Prawdziwy rarytas dla wielbicieli...

TORT URODZINOWY Z ŻELKĄ, OWOCAMI I GALARETKĄ

Dodane przez: Babcia Tereska

TORT URODZINOWY Z ŻELKĄ, OWOCAMI I GALARETKĄ

Tort z biszkoptem, kremem i wkładką...

SERNIK Z BIAŁĄ CZEKOLADĄ I MALINAMI

Dodane przez: Ostra Na Słodko

SERNIK Z BIAŁĄ CZEKOLADĄ I MALINAMI

Niesamowicie kremowy i delikatny. Połączenie...

Sernik gotowany z galaretką i brzoskwiniami

Dodane przez: akrobatka22

Sernik gotowany z galaretką i brzoskwiniami

Trzy warstwy kakaowych herbatników...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE