Sernik gotowany z kremem z orzechami laskowymi

0 (0 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • 60 min
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Efektowne ciasto na biszkopcie z warstwą sernikową, biszkoptami i kremem śmietankowym z mascarpone z dodatkiem mielonych orzechów laskowych. Rewelacyjne w smaku, a przy tym łatwe do przygotowania :) U mnie ten sernik wystąpił w roli torcika urodzinowego ;)

  • 60 min
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • biszkopt:
    2 jajka
    40 g cukru
    45 g mąki pszennej tortowej
    15 g mąki ziemniaczanej
    szczypta soli
    sernik gotowany:
    400 g twarogu sernikowego (z wiaderka)
    100 g masła
    100 g kremu orzechowo-kakaowego typu nutella
    3 jajka
    1/3 szklanki cukru
    1 op. budyniu śmietankowego
    1/4 szklanki mleka
    krem:
    150 g sera mascarpone
    250 g śmietanki 30%
    1 łyżka cukru pudru
    2 łyżki mielonych orzechów laskowych
    nasączenie:
    2 łyżki likieru amaretto
    4 łyżki przegotowanej letniej wody
    dodatkowo:
    1/2 op. małych okrągłych biszkoptów
    dekoracja:
    płatki czekoladowe
    mielone orzechy laskowe
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Serniki Torty Desery Biszkopty

Sernik gotowany z kremem z orzechami laskowymi - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Przygotowujemy biszkopt: białka ubijamy z dodatkiem szczypty soli na sztywną pianę, nadal ubijając stopniowo dodajemy cukier, a następnie żółtka. Mąkę pszenną i ziemniaczaną przesiewamy przez sitko i dodajemy do masy jajecznej, delikatnie mieszamy. Dno tortownicy o średnicy 21 cm wykładamy papierem do pieczenia. Przekładamy ciasto do tortownicy, wyrównujemy powierzchnię. Pieczemy 20 minut w temperaturze 160 stopni. Upieczony biszkopt studzimy i zdejmujemy papier ze spodu.
  • 2. Obręcz tortownicy wykładamy od środka papierem do pieczenia i ustawiamy na paterze. Wewnątrz umieszczamy biszkopt i nasączamy go 3 łyżkami wody wymieszanymi z 1 łyżką amaretto.
  • 3. Przygotowujemy masę serową: jajka ubijamy z cukrem, dodajemy ser i lekko podgrzaną nutellę oraz budyń rozprowadzony w mleku. Wszystko dokładnie mieszamy. Masło roztapiamy w garnku, zdejmujemy z ognia, wkładamy masę serową i podgrzewamy, cały czas mieszając (najlepiej robić to trzepaczka rózgową, ewentualnie mikserem ręcznym). Zagotowujemy, chwilę gotujemy i zestawiamy z ognia. Gorącą masę przekładamy na biszkopt i wyrównujemy powierzchnię
  • 4. Na masie serowej układamy biszkopty i odstawiamy do ostudzenia, a następnie schładzamy ciasto w lodówce przez kilka godzin.
  • 5. Przygotowujemy krem: śmietankę mieszamy z serem mascarpone i cukrem pudrem, ubijamy początkowo na najniższych obrotach, stopniowo zwiększając szybkość ubijania, aż do uzyskania gęstego kremu. Odkładamy 2 łyżki kremu do dekoracji, a do pozostałego kremu wsypujemy mielone orzechy laskowe i dokładnie mieszamy.
  • 6. Biszkopty smarujemy pędzelkiem zwilżonym w mieszance 1łyżki amaretto z 1 łyżką wody. Na wierzch wykładamy krem z orzechami, wyrównujemy. Zdejmujemy obręcz i delikatnie usuwamy papier.
    Dekorujemy pozostawionym kremem, mielonymi orzechami i płatkami czekolady.

Porady

Aby wyłożyć rant tortownicy papierem, najlepiej posmarować go lekko masłem od wewnątrz, wówczas papier łatwo się przyklei. Papier wcześniej należy pociąć w paski szerokości nieco większej niż szerokość rantu. Przed zdjęciem obręczy warto ją lekko podgrzać ciepłym powietrzem z suszarki do włosów i dopiero wtedy ostrożnie rozpiąć obręcz. Papier należy delikatnie odkleić od brzegów tortu. Krem przeznaczony do dekoracji można wycisnąć w formie małych rozetek za pomocą rękawa cukierniczego, albo (tak, jak u mnie) uformować esy-floresy za pomocą zwykłej torebki foliowej przeznaczonej do kontaktu z żywnością, w której odcinamy rożek. Ciasto możemy udekorować dowolnie.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Biszkopty Ser biały

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Impreza Urodziny Imieniny

Podobne przepisy

To może cię zainteresować