Sernik gotowany z borówkami

0 (0 ocen)

  • 30 min

Ciasto bez pieczenia - sernik jagodowy na herbatnikowym spodzie

  • 30 min

Składniki:

  • masa serowa:
    400g borówek
    1 kg sera z wiaderka lub w kostkach
    5 żółtek
    150g masła
    1,5 szklanki cukru
    (1/2 buteleczki aromatu waniliowego)
    2 opakowania budyniu - użyłam waniliowego
    1/2 szklanki mleka
    dodatkowo: truskawki do posypania
    kruchy spód:
    180g herbatników
    60g masła

Sernik gotowany z borówkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Herbatniki wrzucamy do siatki, i kruszymy ubijakiem.
    Następnie przesypujemy do miski, dodajemy masło i zagniatamy ręką.
    Masę wsypujemy na blaszkę, mocno dociskamy do dna.
    Odstawiamy do lodówki na pół godziny.

    Budyń wsypujemy do mleka i mieszamy.
    Ser, żółtka, aromat, masło i cukier podgrzewamy na średnim ogniu - cały czas mieszamy.
    Następnie dodajemy borówki, chwilę podgrzewamy.
    Wszystko dokładnie miksujemy.
    Gdy masa zacznie się gotować,
    wlewamy budyń - mieszamy aż ser zgęstnieje.

    Gdy masa serowa ostygnie, wylewamy ją na kruchy spód.
    Ciasto wstawiamy do lodówki.
    Można posypać kawałkami truskawek, lub pudrem.
    Smacznego :)

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy