Ciasto przygotowałam na specjalną okazję - urodziny mojego Tata. Nie dość, że wygląda cudnie, to smakuje równie dobrze. Taki deser godnie zastąpił tort. Wszyscy byli zachwyceni jego smakiem. Polecam!
Składniki:
Do przekładania:
2 opakowania okrągłych biszkoptów dou (2 x 150g)
1 i 1/2 opakowania okrągłych biszkoptów tradycyjnych - jasnych (1, 5 x 180g)
Masa serowa:
1 kg twarogu chudego 0,2%
200 g masła
4 jajka
2/3 szklanki mleka
1/2 szklanki cukru
3 łyżki mąki ziemniaczanej
1 fiolka aromatu migdałowego (2,5ml)
Pianka:
1 butelka cydru lubelskiego 4,5% alk. (330ml)
2 niepełne szklanki mleka (400ml) - zimne, z lodówki
2 opakowania bitej śmietany w proszku (na 0,2 L mleka każde)
4 łyżki żelatyny wieprzowej
niewielka ilość wody do żelatyny
Galaretka:
2 opakowania galaretki o smaku owoców leśnych (na 1/2 L wody każde)
3 szklanki gorącej wody (750ml)
Sernik gotowany z biszkoptami, cydrową pianką, galaretką i aronią - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Wysoką formę (24 x 42) wyścielić papierem do pieczenia. Spód wyłożyć biszkoptami duo, zużywając ok. 1,5 opakowania, przy czym przestrzenie między ciastkami wypełnić pokrojonymi na kawałki biszkoptami.
2.Na masę serową w garnku rozpuścić masło z dodatkiem cukru. Następnie dołożyć twaróg i wymieszać. W osobnym naczyniu dokładnie połączyć mleko, jajka, mąkę i aromat. Mieszankę wlać do zawartości garnka i, mieszając, zagotować. Ciepłą masę wyłożyć na przygotowany spód z biszkoptów.
3.Na wierzchu ułożyć naprzemiennie pozostałe biszkopty duo oraz biszkopty zwykłe (ok. 1/2 opakowania). Całość wystudzić.
4.Na piankę proszek bitej śmietany z obu opakowań ubić z zimnym mlekiem. Włożyć do lodówki.
Żelatynę zalać niewielką ilością wody. Gdy napęcznienie, podgrzać do rozpuszczenia. Płynną żelatynę wlać do cydru i wymieszać.
Gdy cydr zacznie tężeć, dodać go do ubitej śmietany i dokładnie całość wymieszać.
5.Masę wyłożyć na warstwę biszkoptów.
6.Wierzch przykryć pozostałymi jasnymi biszkoptami. Formę włożyć do lodówki, by masy porządnie stężały.
7.Oba opakowania galaretki rozpuścić w gorącej wodzie. Wystudzić. Gdy zacznie tężeć. galaretkę wyłożyć na ostatnią warstwę biszkoptów. Wierzch obłożyć owocami. Ciasto włożyć do lodówki, by całkowicie się zestaliło.
Komentarze