Sernik gotowany z biszkoptami, cydrową pianką, galaretką i aronią

0 (0 ocen)

Ciasto przygotowałam na specjalną okazję - urodziny mojego Tata. Nie dość, że wygląda cudnie, to smakuje równie dobrze. Taki deser godnie zastąpił tort. Wszyscy byli zachwyceni jego smakiem. Polecam!

Składniki:

  • Do przekładania:
    2 opakowania okrągłych biszkoptów dou (2 x 150g)
    1 i 1/2 opakowania okrągłych biszkoptów tradycyjnych - jasnych (1, 5 x 180g)

    Masa serowa:
    1 kg twarogu chudego 0,2%
    200 g masła
    4 jajka
    2/3 szklanki mleka
    1/2 szklanki cukru
    3 łyżki mąki ziemniaczanej
    1 fiolka aromatu migdałowego (2,5ml)

    Pianka:
    1 butelka cydru lubelskiego 4,5% alk. (330ml)
    2 niepełne szklanki mleka (400ml) - zimne, z lodówki
    2 opakowania bitej śmietany w proszku (na 0,2 L mleka każde)
    4 łyżki żelatyny wieprzowej
    niewielka ilość wody do żelatyny

    Galaretka:
    2 opakowania galaretki o smaku owoców leśnych (na 1/2 L wody każde)
    3 szklanki gorącej wody (750ml)

    Dodatkowo:
    1 kopiasta szklanka jagód aronii
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Sernik gotowany z biszkoptami, cydrową pianką, galaretką i aronią - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Sernik gotowany z biszkoptami, cydrową pianką, galaretką i aronią 1. Wysoką formę (24 x 42) wyścielić papierem do pieczenia. Spód wyłożyć biszkoptami duo, zużywając ok. 1,5 opakowania, przy czym przestrzenie między ciastkami wypełnić pokrojonymi na kawałki biszkoptami.
  • Sernik gotowany z biszkoptami, cydrową pianką, galaretką i aronią 2. Na masę serową w garnku rozpuścić masło z dodatkiem cukru. Następnie dołożyć twaróg i wymieszać. W osobnym naczyniu dokładnie połączyć mleko, jajka, mąkę i aromat. Mieszankę wlać do zawartości garnka i, mieszając, zagotować. Ciepłą masę wyłożyć na przygotowany spód z biszkoptów.
  • Sernik gotowany z biszkoptami, cydrową pianką, galaretką i aronią 3. Na wierzchu ułożyć naprzemiennie pozostałe biszkopty duo oraz biszkopty zwykłe (ok. 1/2 opakowania). Całość wystudzić.
  • Sernik gotowany z biszkoptami, cydrową pianką, galaretką i aronią 4. Na piankę proszek bitej śmietany z obu opakowań ubić z zimnym mlekiem. Włożyć do lodówki.
    Żelatynę zalać niewielką ilością wody. Gdy napęcznienie, podgrzać do rozpuszczenia. Płynną żelatynę wlać do cydru i wymieszać.
    Gdy cydr zacznie tężeć, dodać go do ubitej śmietany i dokładnie całość wymieszać.
  • Sernik gotowany z biszkoptami, cydrową pianką, galaretką i aronią 5. Masę wyłożyć na warstwę biszkoptów.
  • Sernik gotowany z biszkoptami, cydrową pianką, galaretką i aronią 6. Wierzch przykryć pozostałymi jasnymi biszkoptami. Formę włożyć do lodówki, by masy porządnie stężały.
  • Sernik gotowany z biszkoptami, cydrową pianką, galaretką i aronią 7. Oba opakowania galaretki rozpuścić w gorącej wodzie. Wystudzić. Gdy zacznie tężeć. galaretkę wyłożyć na ostatnią warstwę biszkoptów. Wierzch obłożyć owocami. Ciasto włożyć do lodówki, by całkowicie się zestaliło.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować