SERNIK GOTOWANY W 20 MINUT Z POLEWĄ Z ROZTOPIONYCH KRÓWEK

4.5 (189 ocen)

  • 20 min

Pomysł może brzmi dziwnie, bo sernik gotowany. Ale bardzo Was namawiam do wypróbowania tego przepisu. Bez pieczenia, a sernik naprawdę pyszny, no i ta polewa z roztopionych krówek. Sam sernik nie jest słodki, ale właśnie krówkowa polewa dopełnia jego smak.

  • 20 min

Składniki:

  • 500g twarogu trzykrotnie mielonego/ z wiaderka
    2 jajka
    1/3 szklanki mleka
    120g masła
    1/3 szklanki cukru
    1 budyń waniliowy
    1 paczka herbatników
    6 krówek
    2 łyżki śmietany kremówki
Wystaw ocenę:

4.5 (189 ocen)

Zobacz również:

Serniki Sernik na zimno Desery

Sernik gotowany w 20 minut z polewą z roztopionych krówek - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Zaczynamy od przygotowania blaszki. Wykładamy ją papierem do pieczenia i wykładamy jedną warstwę herbatników.
  • image-0f603d5 2. W jednej misce mieszamy rózgą kuchenną jajka z twarogiem.
    W drugiej misce rozpuszczamy budyń w mleku. Trochę ciężko będzie rozmieszać budyń w takiej ilości mleka, ale się uda.
    W dużym rondlu, najlepiej z grubszym dnem rozpuszczamy masło wraz z cukrem. Dodajemy rozpuszczony budyń, a na końcu twaróg. Mieszamy bardzo dokładnie, do otrzymania jednolitej masy. Masa powinna się podgrzewać około 15-20 minut, do momentu zgęstnienia. Należy często mieszać masę, bo łatwo przywiera do dna.
  • 3. Gotową masę serową (połowę) wylewamy na herbatniki. Nakładamy drugą warstwę herbatników i ponownie wylewamy na nie drugą warstwę masy serowej. I kolejna warstwa herbatników.
    W małym rondelku rozpuszczamy krówki ze śmietaną kremówką.
    Polewamy nią ostatnią warstwę herbatników i wstawiamy ciasto do lodówki na co najmniej kilka godzin, najlepiej na całą noc.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ser biały

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować