Sernik gotowany przełożony miodowymi plackami z orzechowym krokantem

  • wyświetlono: 808 |
  • dodany do książki kucharskiej: 3 |
  • polecenia: 0

Proponuje Wam pyszny sernik gotowany, który przełożyłam miodowymi plackami, a na wierzch ciasta upiekłam pyszny krokant orzechowy. Jedliście kiedyś taki? Jeśli nie to nadrabiamy zaległości ! Nieco pracochłonne ciasto, ale za to jakie smaczne!

P1040742 (3)
  • 15 porcje
  • 120min
  • Średni

Składniki

ciasto:
mąka pszenna 50 dag,
masło 25 dag,
cukier puder 20 dag,
jajko 1 szt,
żółtka 2 szt,
miód 2 łyżki,
mleko 2 łyżki,
soda 1 łyżeczka,

masa serowa:
ser biały 1 kg,
jajka 4 szt,
masło 200 g,
cukier puder 1,5 szklanki,
mleko 200 ml,
budynie śmietankowe (nie słodzone) 2 opakowania,
olejek waniliowy 1 łyżka,

krokant orzechowy:
orzechy włoskie 20 dag,
masło pół kostki,
cukier 10 dag,
miód 2 łyżki,

Sposób przygotowania przepisu:

Sernik gotowany przełożony miodowymi plackami z orzechowym krokantem

  • 1. Składniki ciasta, najpierw siekamy nożem, następnie zagniatamy ciasto rękoma aż będzie dobrze wyrobione. Gotowe ciasto dzielimy na 3 części. Jedną z części zostawiamy na stolnicy, a pozostałe wkładamy do lodówki. Ciasto rozwałkowujemy na wielkość blaszki. Formę do pieczenia wykładamy papierem do pieczenia. Ciasto zawijamy na wałek i przenosimy na blaszkę. Pieczemy w 170 stopniach, przez 15 min. Następnie wyciągamy z lodówki drugą część ciasta i w ten sam sposób z nią postępujemy. Trzecią część ciasta również rozwałkowujemy i przenosimy na blaszkę, ale nie wkładamy jej do piekarnika, ponieważ tę część ciasta będziemy zapiekać z krokantem.
    Orzechy włoskie siekamy. Do rondelka wkładamy masło i rozpuszczamy, następnie dodajemy pozostałe składniki i smażymy przez kilka minut, ciągle mieszając. Krokant wykładamy na trzecią część ciasta i delikatnie rozsmarowujemy po całym cieście. Następnie ciasto wkładamy do piekarnika i pieczemy 15-20 min, aż ciasto będzie miało złocisty kolor.
    Ser mielimy dwukrotnie, jeśli używamy serka swojskiego. Masło rozpuszczamy. Jajka miksujemy z cukrem pudrem. Stopniowo dodajemy rozpuszczone masło i zmielony ser. Następnie serową masę przekładamy do garnka i stawiamy na palnik o małej mocy. Budynie rozpuszczamy w mleku. Gdy masa serowa zacznie się gotować to powoli dodajemy rozpuszczone budynie i wlewając je do masy, masę należy przez cały czas energicznie mieszać, aby się nie przypaliła. Do masy dodajemy olejek waniliowy i doprowadzamy masę do wrzenia. Pamiętajmy, że trzeba być ostrożnym, aby masa się nie przypaliła. Gotową masą przekładamy miodowe placki. Przełożenie:
    1.ciasto miodowe
    2.masa serowa
    3.ciasto miodowe
    4.masa serowa
    5.ciasto miodowe z krokantem

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

serorzechyMiodownikkrokant

Komentarze

Podobne przepisy

Dodane przez: aster

Ciasto miodowe z gotowaną masą serową

Połączenie ciasta miodowego i sera...

Gotowany sernik na herbatnikach z wiśniami.

Dodane przez: BABECZKA 35

Gotowany sernik na herbatnikach z wiśniami

Gotowany sernik jest pyszny. Kto...

Kruchy orzechowiec

Dodane przez: VioletoweKucharzenie

Kruche ciasto przełożone masą orzechową

Kruche ciasto przełożone orzechową...

SERNIK Z MIODOWYMI ROLADKAMI

Dodane przez: suzana

SERNIK Z MIODOWYMI ROLADKAMI

Ten sernik z pewnością zasługuje...

Sernik z gotowanym budyniem

Dodane przez: Magster

Sernik z gotowanym budyniem

Niezwykle delikatny sernik z dodatkiem...

Sernik gotowany z musem brzoskwiniowym

Dodane przez: juchab

Sernik gotowany z musem brzoskwiniowym

Bardzo lubię gotowane serniki,...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE