Sernik gotowany na makowo-kokosowo-kakaowym biszkopcie

4.5 (142 ocen)

  • 1 godz. 30 min

W tym cieście każdy znajdzie coś dobrego dla siebie: mak, kokos, sernik. Biszkopt jest wyjątkowo pulchny, delikatny, a jagody wzbogacają smak tego ciasta.

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • Biszkopt:
    6 jajek
    1,5 szklanki cukru
    1 czubata szklanka mąki
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    1 łyżeczka octu
    1/3 szklanka oleju
    0,5 szklanki wiórków kokosowych
    0,5 szklanki maku
    2 łyżki kakao
    Sernik gotowany:
    1 kg zmielonego sera
    35 dag cukru pudru
    3 żółtka
    15 dag margaryny
    0,5 szklanki mleka
    2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
    Dodatkowo:
    jagody
    polewa czekoladowa
    wiórki kokosowe
Wystaw ocenę:

4.5 (142 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Serniki Desery Biszkopty

Sernik gotowany na makowo-kokosowo-kakaowym biszkopcie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Biszkopt:
    Oddzielamy białka od żółtek. Białka ubijamy na sztywną pianę stopniowo dodając cukier. Do żółtek dodajemy proszek do pieczenia, ocet i ucieramy. Do piany dodajemy masę z żółtek. Dodajemy również przesianą mąkę, a na końcu olej. Dokładnie mieszamy. Ciasto dzielimy na 3 równe części. Do pierwszej części dodajemy wiórki kokosowe, do drugiej - mak, a do trzeciej - kakao. Do wysmarowanej tortownicy lub kwadratowej blaszki nakładamy łyżką ciasto na zmianę. Na koniec lekko mieszamy ciasto widelcem, aby powstał marmurkowy wzorek. Ciasto pieczemy ok. 30 minut w temperaturze 180 stopni. Po ostudzeniu ciasto możemy przekroic na dwa lub trzy placki.
  • 2. Sernik gotowany:
    Ucieramy margarynę, cukier puder i żółtka. Dodajemy zmielony ser i nadal ucieramy. Masę gotujemy na małym ogniu. Kiedy zacznie wrzeć wlewamy mleko wymieszane z mąką ziemniaczaną i ponownie gotujemy.
  • 3. Na pierwszy biszkopt wysypujemy jagody i przykrywamy połową gorącej masy serowej. Na nią kładziemy drugi biszkopt i pozostałą porcję masy serowej. Jeśli mamy trzeci biszkopt to go kładziemy na wierzch lub tylko smarujemy dowolna polewą czekoladową i posypujemy wiórkami kokosowymi.

    Schładzamy w lodówce.

    Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Biszkopty Ser biały

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować