Sernik gotowany na krakersach z bitą śmietaną

  • wyświetlono: 169 |
  • dodany do książki kucharskiej: 2 |
  • polecenia: 0

Dzisiaj mam dla Was recepturę na pyszny sernik. Sernik gotowany. Przełożyłam nim słone krakersy i wyszło bardzo pysznie. Słodko i słono. Całość wykończyłam bitą śmietaną i udekorowałam malutkimi biszkopcikami. Ciasto ładnie wygląda i wspaniale smakuje i nie wymaga pieczenia. Jednym minusem tego ciasta poza tym, że szybko znika jest to, że krakersy na samym spodzie za bardzo namokły i przez to ciasto troszkę źle się kroiło. Polecam taki sernik :) Zróbcie koniecznie i dajcie znać czy smakowało :) Miłego dnia :)

bgg (Kopiowanie)
  • 20 porcje
  • 90min
  • Łatwy

Składniki

Na masę serową:
1 kg sera na sernik gotowego w wiadereczku ( użyłam o smaku waniliowym )
4 jajka
20 dag masła lub margaryny
1 szklanka cukru
3 budynie waniliowe ( bez cukru i na pół litra mleka każdy )
1 cukier waniliowy
pół szklanki mleka

Dodatkowo:
około 20 dag krakersów solonych
mini-biszkopciki do dekoracji

Na śmietankę:
2 śmietanki typu ,,Śnieżka''
300 ml zimnego mleka
3 płaskie łyżki żelatyny spożywczej
5 łyżek gorącej wody

Sposób przygotowania przepisu:

Sernik gotowany na krakersach z bitą śmietaną

  • Masa serowa:1. Masa serowa: Masło lub margarynę przekładamy do miski, wsypujemy oba cukry i ucieramy przez kilka minut, następnie stopniowo wbijamy po jednym jajku i ucieramy, na koniec dodajemy ser i dokładnie ucieramy.
  • Gotowanie.2. Gotowanie masy serowej: Masę serową przekładamy do garnka i gotujemy około 10 minut cały czas mieszając, najlepiej jest to robić taką rózgą do ubijania jajek. Budynie rozpuszczamy w mleku i pod koniec gotowania wlewamy do masy serowej, energicznie mieszamy, żeby nie zrobiły nam się grudki, ja budynie wlewam stopniowo i mieszam.
  • Przekładanie.3. Przekładanie: Blaszkę o wymiarach około 21 x 25 cm wykładamy papierem do pieczenia. Układamy warstwę krakersów i połowę masy serowej, ponownie wykładamy warstwę krakersów i resztę masy serowej, na koniec znów warstwę krakersów. Sernik odkładamy do całkowitego wystudzenia.
  • Bita śmietana.4. Bita śmietana: Śmietanki ,, Śnieżki'' ubijamy z mlekiem na puszystość. Żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie i studzimy. Letnią i płynną żelatynę wlewamy do śmietanki i dokładnie miksujemy. Śmietankę wykładamy na sernik i odstawiamy do zastygnięcia.
  • Gotowe.5. Podanie: Dobrze stężony sernik kroimy, dekorujemy małymi biszkopcikami i podajemy. Smacznego.

Porady

Sernik można pokroić na około 20 porcji.
Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml.
Blaszka o wymiarach około 21 cm 25 cm.
Zamiast ,,Śnieżki" można ubić szklankę śmietanki kremówki 30 % z cukrem pudrem do smaku.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

serCiastosernikkrakersyWielkanocboże narodzeniesernik gotowanysernik bez pieczenia

Komentarze

Podobne przepisy

Sernik gotowany z czekoladowym kajmakiem (na herbatnikach)

Dodane przez: joanna30

Sernik gotowany z czekoladowym kajmakiem...

Przepyszne ciasto dla wszystkich...

Ciasto rabarbarowe na ciepło z bitą śmietaną

Dodane przez: magzis

Ciasto rabarbarowe na ciepło z bitą śmietaną

To ciasto to rozkosz dla podniebienia....

Pyszna szarlotka na biszkopcie z bitą śmietaną- Szarlotka królewska

Dodane przez: katrinaM24

Pyszna szarlotka na biszkopcie z bitą śmietaną-...

Zapraszam na pyszną szarlotkę na...

bananowiec

Dodane przez: izaa_a

bananowiec z bitą śmietaną

tego ciasta nie jadłam całe wieki;...

Ciasto z gotowaną śmietaną

Dodane przez: juchab

Ciasto z gotowaną śmietaną

Kruche blaty ciasta na bazie amoniaku,...

Szarlotka królewska z bitą śmietaną

Dodane przez: joanna30

Szarlotka królewska z bitą śmietaną

Uwielbiam takie lekkie ciasta do...