SERNIK GOTOWANY NA BISZKOPCIE, MOJA DELICJA

4.37 (177 ocen)

  • 1 godz. 20 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Sernik gotowany na biszkopcie jest bardzo smaczny i delikatny, w dodatku z delicjami na górze co daje rewelacyjny efekt. Ciasto nadaje się na urodziny, przyjęcia itp. Polecam bo jest bardzo smaczne.

  • 1 godz. 20 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • BISZKOPT :

    6 średnich jajek
    3/4 szklanki cukru
    3/4 szklanki mąki pszennej ( 100 g )
    2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
    3 łyżki ciemnego kakao
    MASA :

    1 kg sera wiaderkowego
    200 ml mleka 32%
    1 szklanka cukru
    1 cukier waniliowy
    200 g masła lub margaryny
    2 budynie waniliowe
    1 łyżka mąki ziemniaczanej
    2 jajka
    DODATKOWO :

    300 g delicji morelowych lub pomarańczowych
    100 g czekolady deserowej + 1/4 szklanka mleka
    wiórki kokosowe do posypania
    blaszka 25/35 cm
Wystaw ocenę:

4.37 (177 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Serniki

Sernik gotowany na biszkopcie, moja delicja - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • sernik 1. PRZYGOTOWANIE :

    Biszkopt - białka ubijamy na sztywno, dalej miksując dodajemy żółtka i cukier. Następnie wsypujemy przesiane maki z kakao i delikatnie mieszamy.
    Na blaszkę wylewamy ciasto, wyrównujemy i pieczemy 30 minut w temperaturze 170-180 % C. Po upieczeniu studzimy i przecinamy na 2 równe połówki.
    Masa - margarynę i cukry przekładamy do garnka. Ogrzewamy aż tłuszcz się rozpuści, (nie gotujemy ), dodajemy cały twaróg, jajka i rozmieszane budynie z mąką ziemniaczana w mleku. Masę ciągle mieszając zagotowujemy. Kiedy bardzo zgęstnieje odkładamy aby lekko przestygła.
    Na pierwszy blat ciasta wylewamy część masy budyniowej, przykrywamy drugim ciastem i lekko dociskamy. Na wierzch rozkładamy resztę masy i równo ją rozprowadzamy.
    Delicje rozkładamy równo w rzędach, biszkoptem na dół a czekoladą do góry i lekko je dociskamy.
    Czekoladę łamiemy na kawałki, wlewamy mleko i podgrzewamy w mikrofalówce aż się rozpuści. Kiedy przestygnie rozsmarowujemy ją w lukach między delicjami oraz rozsypujmy ozdobnie kokos.
    Sernik chłodzimy kilka godzin w lodówce.
    Najsmaczniejszy jest na drugi dzień, polecam.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ser biały

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Impreza Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować