Sernik gotowany na biszkopcie jest bardzo smaczny i delikatny, w dodatku z delicjami na górze co daje rewelacyjny efekt. Ciasto nadaje się na urodziny, przyjęcia itp. Polecam bo jest bardzo smaczne.
1 godz. 20 min
Więcej niż 10 osób
Łatwy
Składniki:
BISZKOPT :
6 średnich jajek
3/4 szklanki cukru
3/4 szklanki mąki pszennej ( 100 g )
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
3 łyżki ciemnego kakao
MASA :
1 kg sera wiaderkowego
200 ml mleka 32%
1 szklanka cukru
1 cukier waniliowy
200 g masła lub margaryny
2 budynie waniliowe
1 łyżka mąki ziemniaczanej
2 jajka
DODATKOWO :
300 g delicji morelowych lub pomarańczowych
100 g czekolady deserowej + 1/4 szklanka mleka
wiórki kokosowe do posypania
blaszka 25/35 cm
Sernik gotowany na biszkopcie, moja delicja - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.PRZYGOTOWANIE :
Biszkopt - białka ubijamy na sztywno, dalej miksując dodajemy żółtka i cukier. Następnie wsypujemy przesiane maki z kakao i delikatnie mieszamy.
Na blaszkę wylewamy ciasto, wyrównujemy i pieczemy 30 minut w temperaturze 170-180 % C. Po upieczeniu studzimy i przecinamy na 2 równe połówki.
Masa - margarynę i cukry przekładamy do garnka. Ogrzewamy aż tłuszcz się rozpuści, (nie gotujemy ), dodajemy cały twaróg, jajka i rozmieszane budynie z mąką ziemniaczana w mleku. Masę ciągle mieszając zagotowujemy. Kiedy bardzo zgęstnieje odkładamy aby lekko przestygła.
Na pierwszy blat ciasta wylewamy część masy budyniowej, przykrywamy drugim ciastem i lekko dociskamy. Na wierzch rozkładamy resztę masy i równo ją rozprowadzamy.
Delicje rozkładamy równo w rzędach, biszkoptem na dół a czekoladą do góry i lekko je dociskamy.
Czekoladę łamiemy na kawałki, wlewamy mleko i podgrzewamy w mikrofalówce aż się rozpuści. Kiedy przestygnie rozsmarowujemy ją w lukach między delicjami oraz rozsypujmy ozdobnie kokos.
Sernik chłodzimy kilka godzin w lodówce.
Najsmaczniejszy jest na drugi dzień, polecam.
Komentarze