SERNIK GOTOWANY KAWOWY NA BROWNIE Z CIECIERZYCY

0 (0 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • 2 godz.
  • Dla 8 osób

To jak filiżanka kawy w kawałku ciasta. Po pierwszym kawałku trudno się oprzeć,aby nie sięgnąć po kolejny:) Pięknie zapraszam:) W 100 g jest tylko 105 kcal.

  • 2 godz.
  • Dla 8 osób

Składniki:

  • Ciasto:
    185 g ugotowanej ciecierzycy
    1 jajko
    15 g kakao
    100 ml mleka 0,5%
    50 ml mleka 1,5%
    15 g mąki pszennej pełnoziarnistej
    1 łyżeczka mielonej kawy
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    1/2 łyżeczki sody
    30 g ksylitolu lub 80 g cukru

    Masa serowa:
    450 g sera białego chudego
    100 ml+3 łyżki mleka 1,5%
    2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
    1 czubata łyżeczka kawy mielonej
    1,5 opakowania budyniu śmietankowego
    1 jajko
    1 żółtko
    30 g ksylitolu lub 80 g cukru

    Polewa:
    100 ml mleka 1,5%
    10 g kakao
    10 g ksylitolu lub 25 g cukru
    1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej
    1 łyżeczka żelatyny

    Tortownica 16 cm
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Serniki Brownie Desery

Sernik gotowany kawowy na brownie z ciecierzycy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-11bubu0 1. Ciecierzycę namoczyć wieczór wcześniej. Kolejnego dnia ugotować do miękkości. Odcedzić i ostudzić.Przełożyć do dzbanka blendera, dodać mleko i dokładnie zmiksować na gładko.
  • image-24920us 2. Do miski przełożyć mąkę, kakao i kawę mieloną oraz proszek do pieczenia i sodę. Wymieszać.Żółtko oddzielić od białka. Utrzeć żółtko z cukrem brzozowym na jasny krem.
  • image-1bytyxp 3. Następnie cały czas mieszając dodać w dwóch partiach zmiksowaną ciecierzycę.W kolejnym kroku w dwóch partiach dodać sypkie składniki. Białko ubić na sztywną pianę.
  • image-07tk00u 4. Dodać do ciasta i delikatnie wymieszać. Dno tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia i wylać ciasto.Piec w 180 st około 30-35 minut, do suchego patyczka. Wyjąć z piekarnika i zupełnie ostudzić.
  • image-1xqq2q2 5. Masa serowa:
    Do rondelka wlać 100 ml mleka, dodać kawę rozpuszczalną. Wymieszać i zagotować. Zdjąć z ognia i ostudzić.
  • image-1jx8w3c 6. Do miski przełożyć ser i dokładnie zmiksować z ugotowanym napojem kawowym. Dodać cukier brzozowy i jeszcze raz zmiksować. Ser przełożyć do rondla. Postawić na ogień i zagotować.
  • image-1wog0t9 7. Jajko i żółtko roztrzepać w miseczce. Budynie rozpuścić w 3 łyżkach wody.Ser zdjąć z ognia, dodać masę jajeczna i budynie. Dokładnie wymieszać. Postawić na ogień. Stale mieszając zagotować. Gotować około minuty i zdjąć z ognia. Zblendować.
  • image-248b91u 8. Do masy serowej dodać kawę mieloną i dokładnie wymieszać.Masę serową wylać na zimne brownie z ciecierzycy. Zostawić do ostygnięcia a następnie wstawić do lodówki na całą noc.
  • 9. Polewa:
    Żelatynę zalać 1 łyżką wody i zostawić do napęcznienia. W rondelku wymieszać kakao, kawę, ksylitol. Dodać mleko i zagotować.Zdjąć z ognia i dodać napęczniałą żelatynę. Dokładnie wymieszać. Zostawić do ostygnięcia. Wstawić do lodówki na około 10 minut.Gdy polewa będzie tężeć wylać na sernik. Odstawić na 30 minut do lodówki. Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Impreza Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować