Małe urozmaicenie dla tradycyjnych pieczonych serników. Bardzo smaczny
2 godz.
Składniki:
ciasto:
4 szkl mąki
100 g smalcu
100 g Dobrej Gospodyni z Mlekovity
1 szkl cukru pudru
4 jajka
szczypta soli
2 łyżeczki proszku do pieczenia
smietana 18%- tyle żeby ciasto nie brało się do ręki
masa serowa:
1 kg sera Twarożek Hanusi z Mlekovity
1/2 szkl mleka
1 budyń waniliowy
1 szkl cukru
3 jajka
150 g masła Roślinne z Mlekovity
1 opak cukru waniliowego
czekolada na wierzch do starkowania
Sernik gotowany - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mąkę siekamy z margaryna i smalcem. Jajka ubijamy z cukrem, dodajemy do ciasta, dodajemy też proszek do pieczenia, sól i po troszku smietanę, zagniatamy ciasto- śmietany tyle żeby ciasto nie brało się do ręki,a było elastyczne. Ciasto dzielimy na 3 częsci. Każdą pieczemy na dużej blaszce przez 20 minut w 170 st.
Do sera dodajemy masło, jajka,cukry.Podgrzewamy ciągle mieszającna gładką masę. Dodajemy rozrobiony budyń w mleku, zagotowujemy. Gotową masą przekładamy placki. Na wierzch smarujemy cienko masą serową, starkowujemy czekoladę.
Komentarze