SERNIK GOTOWANY

0 (0 ocen)

  • 2 godz.

Małe urozmaicenie dla tradycyjnych pieczonych serników. Bardzo smaczny

  • 2 godz.

Składniki:

  • ciasto:
    4 szkl mąki
    100 g smalcu
    100 g Dobrej Gospodyni z Mlekovity
    1 szkl cukru pudru
    4 jajka
    szczypta soli
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    smietana 18%- tyle żeby ciasto nie brało się do ręki
    masa serowa:
    1 kg sera Twarożek Hanusi z Mlekovity
    1/2 szkl mleka
    1 budyń waniliowy
    1 szkl cukru
    3 jajka
    150 g masła Roślinne z Mlekovity
    1 opak cukru waniliowego
    czekolada na wierzch do starkowania

Sernik gotowany - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąkę siekamy z margaryna i smalcem. Jajka ubijamy z cukrem, dodajemy do ciasta, dodajemy też proszek do pieczenia, sól i po troszku smietanę, zagniatamy ciasto- śmietany tyle żeby ciasto nie brało się do ręki,a było elastyczne. Ciasto dzielimy na 3 częsci. Każdą pieczemy na dużej blaszce przez 20 minut w 170 st.
    Do sera dodajemy masło, jajka,cukry.Podgrzewamy ciągle mieszającna gładką masę. Dodajemy rozrobiony budyń w mleku, zagotowujemy. Gotową masą przekładamy placki. Na wierzch smarujemy cienko masą serową, starkowujemy czekoladę.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy