Sernik gotowany

5 (163 ocen)

Opublikowany w Magazynie
  • 2 godz. 30 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Sernik inaczej z babcinego przepisu :)

  • 2 godz. 30 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • ciasto:
    1/2 kg mąki
    2 jjka
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    1 margaryna
    3/4 szklanki cukru pudru
    1 cukier waniliowy
    masa serowa:
    0,7 kg sera na sernik
    4 jaja
    3/4 kostki masła
    3/4 szklanki cukru pudru
    1 budyń waniliowy + 1/2 szklanki mleka
    10 dkg orzechów
    do dekoracji:
    polewa
Wystaw ocenę:

5 (163 ocen)

Zobacz również:

Serniki Desery

Sernik gotowany - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wszystkie składniki ciasta zagnieść. Ciasto podzielić na 3 części, każda z nich rozwałkować na cienki placek i piec na złoty kolor (blaszka 25x40) w temperaturze 180 stopni (ok 20 minut).
  • 2. Żółtka, cukier, masło i ser zmiksować razem i podgrzewać na małym ogniu do uzyskania jednolitej masy. Kiedy składniki się połączą, cały czas podgrzewając, dodać budyń rozmieszany z mlekiem, a na końcu pianę ubitą z białek. Wymieszać z orzechami.
  • Sernik gotowany 3. Wystudzone placki przełożyć ciepłą masą serową i udekorować polewą. Masa serowa powinna być podzielona na 2 części, jednak ja nie chciałam, żeby mi wypłynęła, więc cienką warstwę rozsmarowałam również na wierzchu ciasta.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Masa serowa Sery Ser biały

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

KHWS_01-2013

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować