Sernik gotowany

0 (0 ocen)

  • 60 min

Sernik, który nie wymaga pieczenia. Gotujemy jak budyń. Najlepiej smakuje na drugi dzień, kiedy ciastka staną się wilgotne, a całość można ładnie kroić nożem.

  • 60 min

Składniki:

  • Ser
    1 kg sera twarogu
    1 szklanka cukru pudru
    4 żółtka
    2 łyżki cukru waniliowego
    150 g masła
    2 łyżki czubate mąki ziemniaczanej
    1/2 szklanki mleka

    Dodatkowo
    200 g herbatników
    posypka czekoladowa

    Polewa
    100 g czekolady
    4 łyżki mleka
    1 łyżka masła
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Serniki Desery

Sernik gotowany - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ser
    Masło utrzeć z cukrem i żółtkami na gładką masę. Ser zmielić przez maszynkę. ja zblendowałam, a następnie dodać go do utartej masy i zmiksować.
    Włożyć do garnka i gotować na wolnym ogniu stale mieszając, aby się nie przypalił.
    Kiedy zacznie już bulgotać wlać mleko z wymieszaną mąką ziemniaczaną i gotować aż masa będzie gęsta.
    Polewa
    Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, dodać mleko masło i wymieszać.

    Na blaszkę o wymiarach 24x24 cm wyłożyć warstwę herbatników i wlać na nie gorącą masę serową. Na wierzch ułożyć warstwę ciastek i polać polewą . Posypać posypką czekoladową.

Porady

Najlepiej smakuje na drugi dzień, kiedy ciastka staną się wilgotne, a całość można ładnie kroić nożem.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ser biały

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Gotowanie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować