Sernik gotowany

4.5 (155 ocen)

  • 1 godz. 20 min

Najlepsza wersja sernika gotowanego! Trzy blaty kruchego ciasta przekładane są gorącą masą serową. Ciasto jest dość miękkie zaraz po upieczeniu tak więc nie musimy czekać na odmięknięcie blatów i sernik jest gotowy zaraz po zupełnym ostygnięciu, wystarczy go odstawić na noc do lodówki.

  • 1 godz. 20 min

Składniki:

  • ciasto:
    550 g mąki
    2 duże jajka
    200 g cukru
    150 g masła
    1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
    1 płaska łyżeczka sody
    1/2 szklanki kwaśnej śmietany

    masa serowa:
    1 kg mielonego białego sera
    1 szklanka cukru
    4 jajka
    1 budyń waniliowy bez cukru

Wystaw ocenę:

4.5 (155 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Serniki Desery

Sernik gotowany - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. ciasto:
    Do miski wsypać mąkę, wbić jajka, dodać cukier, miękkie masło, proszek do pieczenia, sodę i kwaśną śmietanę. Wyrobić jednolite ciasto. Podzielić na 3 równe części. Każdą z nich równomiernie wyłożyć do formy o wymiarach 33x21 cm. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180C, piec ok. 12 minut. Ostudzić.
  • 2. masa serowa:
    Do miski wyłożyć mielony ser, dodać całe jajka, cukier i budyń w proszku, zmiksować. Przełożyć na dużą patelnię lub rondel, mieszając doprowadzić do wrzenia. Gotować ok. 1/2 minuty do zgęstnienia masy. Masę podzielić na 2 równe części, gorącą przekładać blaty ciasta umieszczone w formie do pieczenia. Wstawić na całą noc do lodówki. Wierzch posypać cukrem pudrem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ser biały

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować