Sernik za zimno z serków homogenizowanych. Prosty i szybki w przygotowaniu. Jest pyszny i niskokaloryczny, więc nawet będąc na diecie można sobie pozwolić na kawałek ;)
Składniki:
600 g serka homogenizowanego waniliowego
4 galaretki o różnych kolorach
Kilka truskawek
Kilka biszkoptów
Sernik galaretkowy bez pieczenia - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Trzy galaretki rozpuszczamy w niepełnej szklance wrzątku każdą osobno. Odstawiamy do ostygnięcia.
2.Serek dzielimy na 3 części (po 200 g). Serki miksujemy z tężejącymi galaretkami, aż się dokładnie połączą. Pierwszą warstwę wylewamy na blaszkę (ja wykorzystałam tortownicę o średnicy 20centymetrów) wyłożoną folią aluminiową i układamy na niej biszkopty. Blaszkę wkładamy do zamrażalnika na 5-8 minut. Po tym czasie warstwa powinna już dobrze zastygnąć, więc powoli wylewamy na nią kolejną. Znowu wkładamy do zamrażalnika i czynność powtarzamy z trzecią warstwą. Następnie sernik odstawiamy do lodówki.
3.Na koniec rozpuszczamy czwartą galaretkę w 400 ml wrzątku i odstawiamy do momentu, aż zacznie tężeć.
4.Truskawki myjemy, pozbawiamy szypułek i przekrawamy na połówki. Kiedy trzecia warstwa sernika zastygnie, układamy na niej owoce i zalewamy ostatnią galaretką. Całość wstawimy do lodówki.
Komentarze