Sernik dyniowy z patelni

0 (0 ocen)

  • 45 min

Zrobiłam w kilka chwil słodki poczęstunek. Bardzo smakował.

  • 45 min

Składniki:

  • 500 g sera z wiaderka ( u mnie Piątnica )
    4 jajka
    4 łyżki cukru
    łyżka mąki ziemniaczanej
    100 g masła
    150 g upieczonej dyni
    sok z 1/2 cytryny

    4 łyżki pestek dyni
    4 łyżki pestek słonecznika
    4 łyżki sezamu

    cukier puder

Sernik dyniowy z patelni - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić na sztywną pianę z dodatkiem jednej łyżki cukru. Żółtka utrzeć z trzema łyżkami cukru . Dodać ser i ucierać. Dodać upieczoną dynię ( najlepiej rozgnieść wcześniej widelcem ) , dodać mąkę ziemniaczaną , sok z cytryny i ucierać . Na koniec dodać roztopione masło.
    Połączyć delikatnie z pianą z białek.
  • 2. Rozgrzać patelnię z dwiema łyżkami masła. Rozsypać równomiernie pestki . Wyłożyć masę serową do patelni. Najlepiej robić to łyżką i małymi partiami . Przykryć patelnię i zmniejszyć płomień na minimum.
    Pozostawić pod przykryciem ok 30 min.
    Przestudzić . Wyjąć sernik z patelni przykładając talerz i odwracając patelnię.
    Podawać sernik posypany cukrem pudrem.
    Smacznego.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy