Sernik dyniowy z patelni - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić na sztywną pianę z dodatkiem jednej łyżki cukru. Żółtka utrzeć z trzema łyżkami cukru . Dodać ser i ucierać. Dodać upieczoną dynię ( najlepiej rozgnieść wcześniej widelcem ) , dodać mąkę ziemniaczaną , sok z cytryny i ucierać . Na koniec dodać roztopione masło.
Połączyć delikatnie z pianą z białek.
2.Rozgrzać patelnię z dwiema łyżkami masła. Rozsypać równomiernie pestki . Wyłożyć masę serową do patelni. Najlepiej robić to łyżką i małymi partiami . Przykryć patelnię i zmniejszyć płomień na minimum.
Pozostawić pod przykryciem ok 30 min.
Przestudzić . Wyjąć sernik z patelni przykładając talerz i odwracając patelnię.
Podawać sernik posypany cukrem pudrem.
Smacznego.
Komentarze