Pyszny, puszysty, wilgotny i rozpływając się w ustach. Rewelacyjne połączenie polskiego tradycyjnego sernika z dyniowym puree co nadaje mu wyjątkowy kolor, na chrupiącym spodzie polany masą orzechową. Smaki te wzajemnie się komponują i uzupełniają. Taki sernik może być fajną propozycja ciasta na świątecznym stole, ale nie tylko :)
5 (190 ocen)
Porady
Czas pieczenia musimy dostosować to swojego piekarnika. Puree na słodko: Ja zawsze robię większą ilość i jeśli zostanie to mrożę. Dynię umyć i przekroić na kilka mniejszych części, wydrążyć łyżką środek z nasionami. Tak przygotowaną dynię ułożyć w naczyniu żaroodpornym, na każdy kawałek dać odrobine oleju kokosowego i posypać cukrem waniliowym, przykryć pokrywką i piec w temperaturze 180ºC przez około 60 minut, do miękkości. Ostudzić, obrać ze skóry i zmiksować blenderem na puree. Można wykorzystać gotowe puree z puszki.
Komentarze