REKLAMA

Sernik dyniowy z orzechami

wyświetlono: 1251 | dodany do książki kucharskiej: 4 | polecenia: 2

Pyszny, puszysty, wilgotny i rozpływając się w ustach. Rewelacyjne połączenie polskiego tradycyjnego sernika z dyniowym puree co nadaje mu wyjątkowy kolor, na chrupiącym spodzie polany masą orzechową. Smaki te wzajemnie się komponują i uzupełniają. Taki sernik może być fajną propozycja ciasta na świątecznym stole, ale nie tylko :)

opublikowany: 04.11.2017
Udostępnij Pinterest
  • dla 6 osób
  • 1 godz. 30 min
  • Łatwy

Składniki:

  • Składniki: (mała tortownica 17cm),
    spód:
    100g ciasteczek owsianych,
    70g masła orzechowego (100% orzechów bez dodatków),
    Masa serowo dyniowa:
    250g sera białego (u mnie z wiaderka),
    150g serka mascarpone,
    150g gęstego puree z upieczonej dyni,
    80g ksylitolu ( może być cukier),
    3 jajka,
    ok. 40 g mąki ziemniaczanej,
    płaska łyżeczka przyprawy do szarlotki ( lub odrobina cynamony, imbiru, goździka),
    masa orzechowa:
    60g masła orzechowego (100% orzechów bez dodatków),
    30 g masła,
    łyżka ksylitolu ( może być cukier)
    oraz orzechy do dekoracji ( u mnie w karmelu)
Ocena:

(średnia 5 z 190 głosów)

Sposób przygotowania:

  • spód 1. Ciasteczka mielimy na piasek, łączymy z masłem orzechowym i wykładamy spód okrągłej tortownicy, ugniatamy.
  • masa 2. Puree z dyni miksujemy z białym serem i mascarpone. Następnie dodajemy jajka, mąkę, cukier i jeszcze trochę miksujemy na gładką masę.
    Musimy pamiętaj, aby za bardzo nie napowietrzać masy,ponieważ sernik wtedy urośnie podczas pieczenia, ale opadnie po upieczeniu.
    Masę wylewamy na ciasteczkowy spód, pieczemy około 70 min w 180 stopniach.
    Po upieczeniu studzimy w półotwartym piekarniku. Najlepiej, aby sernik spędził noc w lodówce.
  • masa 3. W kąpieli wodnej rozpuszczamy masło z masłem orzechowym. Dodajemy ksylitol i mieszamy do rozpuszczenia. Lekko studzimy i wylewamy na sernik, posypujemy orzechami. Całość wkładamy do lodówki aby masa nam stężała. Smacznego!

Porady

Czas pieczenia musimy dostosować to swojego piekarnika. Puree na słodko: Ja zawsze robię większą ilość i jeśli zostanie to mrożę. Dynię umyć i przekroić na kilka mniejszych części, wydrążyć łyżką środek z nasionami. Tak przygotowaną dynię ułożyć w naczyniu żaroodpornym, na każdy kawałek dać odrobine oleju kokosowego i posypać cukrem waniliowym, przykryć pokrywką i piec w temperaturze 180ºC przez około 60 minut, do miękkości. Ostudzić, obrać ze skóry i zmiksować blenderem na puree. Można wykorzystać gotowe puree z puszki.

Dodaj do książki kucharskiej
Wyślij Udostępnij Podziel się Wyślij

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

sernik Dodane przez: elaa
sernik Dodane przez: elaa


Komentarze

Podobne przepisy

Dodane przez: Ola1984 Ola1984

Sernik dyniowy

Rozpływający się w ustach sernik z dynią, jest kremowy, delikatny i puszysty.

kategoria: Ciasta serniki Desery herbaty jajko opublikowany: 01.11.2013 | wyświetlono: 9990 Książki kucharskie: 18 | Polecenia: 1
Dodane przez: joanna1974 IMG_9922

Dyniowy sernik

Przepyszny ,delikatnie rozpływający się w ustach dyniowy serniczek z lekką nutą cynamonu ,na kruchym spodzie .

kategoria: Ciasta serniki Desery opublikowany: 21.10.2018 | wyświetlono: 512 Książki kucharskie: 0 | Polecenia: 0
Dodane przez: elka72 elka72

Sernik dyniowy

Ten sernik to takie jesienne słońce na talerzu a to za sprawą dyni,która go tak pięknie ubarwiła.

kategoria: serniki Desery opublikowany: 08.10.2016 | wyświetlono: 1056 Książki kucharskie: 2 | Polecenia: 0
Dodane przez: viki2903 viki2903

Sernik dyniowy

kremowy, delikatny sernik z dynią

kategoria: Ciasta serniki opublikowany: 01.11.2018 | wyświetlono: 719 Książki kucharskie: 1 | Polecenia: 0

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE