Sernik dyniowy z orzechami

5 (190 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • 1 godz. 30 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Pyszny, puszysty, wilgotny i rozpływając się w ustach. Rewelacyjne połączenie polskiego tradycyjnego sernika z dyniowym puree co nadaje mu wyjątkowy kolor, na chrupiącym spodzie polany masą orzechową. Smaki te wzajemnie się komponują i uzupełniają. Taki sernik może być fajną propozycja ciasta na świątecznym stole, ale nie tylko :)

  • 1 godz. 30 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Składniki: (mała tortownica 17cm),
    spód:
    100g ciasteczek owsianych,
    70g masła orzechowego (100% orzechów bez dodatków),
    Masa serowo dyniowa:
    250g sera białego (u mnie z wiaderka),
    150g serka mascarpone,
    150g gęstego puree z upieczonej dyni,
    80g ksylitolu ( może być cukier),
    3 jajka,
    ok. 40 g mąki ziemniaczanej,
    płaska łyżeczka przyprawy do szarlotki ( lub odrobina cynamony, imbiru, goździka),
    masa orzechowa:
    60g masła orzechowego (100% orzechów bez dodatków),
    30 g masła,
    łyżka ksylitolu ( może być cukier)
    oraz orzechy do dekoracji ( u mnie w karmelu)
Wystaw ocenę:

5 (190 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Do kawy Desery

Sernik dyniowy z orzechami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • spód 1. Ciasteczka mielimy na piasek, łączymy z masłem orzechowym i wykładamy spód okrągłej tortownicy, ugniatamy.
  • masa 2. Puree z dyni miksujemy z białym serem i mascarpone. Następnie dodajemy jajka, mąkę, cukier i jeszcze trochę miksujemy na gładką masę.
    Musimy pamiętaj, aby za bardzo nie napowietrzać masy,ponieważ sernik wtedy urośnie podczas pieczenia, ale opadnie po upieczeniu.
    Masę wylewamy na ciasteczkowy spód, pieczemy około 70 min w 180 stopniach.
    Po upieczeniu studzimy w półotwartym piekarniku. Najlepiej, aby sernik spędził noc w lodówce.
  • masa 3. W kąpieli wodnej rozpuszczamy masło z masłem orzechowym. Dodajemy ksylitol i mieszamy do rozpuszczenia. Lekko studzimy i wylewamy na sernik, posypujemy orzechami. Całość wkładamy do lodówki aby masa nam stężała. Smacznego!

Porady

Czas pieczenia musimy dostosować to swojego piekarnika. Puree na słodko: Ja zawsze robię większą ilość i jeśli zostanie to mrożę. Dynię umyć i przekroić na kilka mniejszych części, wydrążyć łyżką środek z nasionami. Tak przygotowaną dynię ułożyć w naczyniu żaroodpornym, na każdy kawałek dać odrobine oleju kokosowego i posypać cukrem waniliowym, przykryć pokrywką i piec w temperaturze 180ºC przez około 60 minut, do miękkości. Ostudzić, obrać ze skóry i zmiksować blenderem na puree. Można wykorzystać gotowe puree z puszki.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Dynia Masło orzechowe Orzechy Sery

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

4.81 (208 ocen)

Opublikowany w Magazynie
Sernik dyniowy

To może cię zainteresować