Sernik dyniowy z orzechami

  • wyświetlono: 1124 |
  • dodany do książki kucharskiej: 3 |
  • polecenia: 2

Pyszny, puszysty, wilgotny i rozpływając się w ustach. Rewelacyjne połączenie polskiego tradycyjnego sernika z dyniowym puree co nadaje mu wyjątkowy kolor, na chrupiącym spodzie polany masą orzechową. Smaki te wzajemnie się komponują i uzupełniają. Taki sernik może być fajną propozycja ciasta na świątecznym stole, ale nie tylko :)

b
  • 6 porcje
  • 90min
  • Łatwy

Składniki

Składniki: (mała tortownica 17cm),
spód:
100g ciasteczek owsianych,
70g masła orzechowego (100% orzechów bez dodatków),
Masa serowo dyniowa:
250g sera białego (u mnie z wiaderka),
150g serka mascarpone,
150g gęstego puree z upieczonej dyni,
80g ksylitolu ( może być cukier),
3 jajka,
ok. 40 g mąki ziemniaczanej,
płaska łyżeczka przyprawy do szarlotki ( lub odrobina cynamony, imbiru, goździka),
masa orzechowa:
60g masła orzechowego (100% orzechów bez dodatków),
30 g masła,
łyżka ksylitolu ( może być cukier)
oraz orzechy do dekoracji ( u mnie w karmelu)

Sposób przygotowania przepisu:

Sernik dyniowy z orzechami

  • spód1. Ciasteczka mielimy na piasek, łączymy z masłem orzechowym i wykładamy spód okrągłej tortownicy, ugniatamy.
  • masa2. Puree z dyni miksujemy z białym serem i mascarpone. Następnie dodajemy jajka, mąkę, cukier i jeszcze trochę miksujemy na gładką masę.
    Musimy pamiętaj, aby za bardzo nie napowietrzać masy,ponieważ sernik wtedy urośnie podczas pieczenia, ale opadnie po upieczeniu.
    Masę wylewamy na ciasteczkowy spód, pieczemy około 70 min w 180 stopniach.
    Po upieczeniu studzimy w półotwartym piekarniku. Najlepiej, aby sernik spędził noc w lodówce.
  • masa3. W kąpieli wodnej rozpuszczamy masło z masłem orzechowym. Dodajemy ksylitol i mieszamy do rozpuszczenia. Lekko studzimy i wylewamy na sernik, posypujemy orzechami. Całość wkładamy do lodówki aby masa nam stężała. Smacznego!

Porady

Czas pieczenia musimy dostosować to swojego piekarnika.
Puree na słodko:
Ja zawsze robię większą ilość i jeśli zostanie to mrożę.
Dynię umyć i przekroić na kilka mniejszych części, wydrążyć łyżką środek z nasionami. Tak przygotowaną dynię ułożyć w naczyniu żaroodpornym, na każdy kawałek dać odrobine oleju kokosowego i posypać cukrem waniliowym, przykryć pokrywką i piec w temperaturze 180ºC przez około 60 minut, do miękkości. Ostudzić, obrać ze skóry i zmiksować blenderem na puree.
Można wykorzystać gotowe puree z puszki.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

serurodzinyorzechyslodkie zycieświętadla dzieciDyniaprzyjęciekarnawałdo kawysylwestermasło orzechoweimieninydla zdrowia

Komentarze

Podobne przepisy

Kajmakowy sernik gotowany z orzechami

Dodane przez: Mniam1

Kajmakowy sernik gotowany z orzechami

Kajmakowy sernik gotowany na kruchym,...

Ciasto jabłkowo-dyniowe z orzechami

Dodane przez: Armi As

Ciasto jabłkowo-dyniowe z orzechami

Miałam ochotę na jakieś proste,...

Mini serniczki z orzechami

Dodane przez: joanna30

Mini serniczki z orzechami

Pachnące kokosem i orzechami serniczki...

Sernik dyniowy

Dodane przez: Ola1984

Sernik dyniowy

Rozpływający się w ustach sernik...

Ciasto dyniowo- kakaowe z orzechami

Dodane przez: Armi As

Ciasto dyniowo- kakaowe z orzechami

Dzielę się kolejnym udanym eksperymentem...

Dyniowe

Dodane przez: JulkaTomeczek

Ciasto dyniowe z orzechami

Pyszne dyniowe ciasto z orzechami,...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE