Sernik dyniowy na spodzie z herbatników kakaowych

0 (0 ocen)

Uwielbiam dynię za to, że można ją zastosować w wielu różnych potrawach. Dziś u mnie rozpływający się w ustach sernik dyniowy. Smakuje wybornie.

Składniki:


  • 250 g herbatników kakaowych
    250 g twarogu
    szklanka puree z pieczonej dyni
    galaretka pomarańczowa
    150 g masła
    cynamon
    2 łyżki cukru pudru
    2 łyżki ekstraktu z wanilii
    pół litra mleka zagęszczonego niesłodzonego
    1 śmietanfix
    do posypania: starta czekolada, skórka z pomarańczy
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Serniki Sernik na zimno Desery

Sernik dyniowy na spodzie z herbatników kakaowych - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Herbatniki wsypałam do miski i pokruszyłam za pomocą drewnianego tłuczka.
    W rondelku rozpuściłam 150 gram masła. Masło wlałam do herbatników, wymieszałam i wyłożyłam nimi dno tortownicy, dociskając dokładnie. Odstawiłam do lodówki.
    Galaretkę pomarańczową rozpuściłam w szklance gorącej wody.
    Twaróg wymieszałam z cukrem pudrem oraz z puree z pieczonej dyni. Dodałam także cynamon.
    Mleko zagęszczone niesłodzone ubiłam razem ze śmietanfixem. Do mleka dodałam masę twarogową oraz dwie łyżki ekstraktu z wanilii. Wszystko razem połączyłam. Na koniec wlałam lekko tężejącą galaretkę. Po wymieszaniu przelałam masę do tortownicy i odstawiłam do lodówki na co najmniej kilka godzin.
    Wierzch posypałam startą gorzką czekoladą i skórką z pomarańczy.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Dynia Ser biały

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować