500g. twarogu sernikowego
500g. dyni hokkaido (pieczona lub gotowana na parze)
250g. cukru
5szt. jajek
110g. mąki ziemniaczanej
sok z połowy cytryny
pół laski wanilii i cukier do smaku (lub cukier waniliowy)
Sernik dyniowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Z podanych składników na ciasto, zagnieść jednolite ciasto, zawinąć w folię i odłożyć do lodówki lub zamrażalnika.
2.Upieczoną wcześniej dynię zblendować i doprawić do smaku cytryną i cukrem, dodać wanilię.
3.Oddzielić żółtka od białek, do żółtek dodać cukier i ucierać na gładką masę.
W międzyczasie rozgrzać piekarnik do 170/180*C
4.Zetrzeć ciasto na grubych oczkach tarki i wyłożyć do wcześniej wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy. Nakłuć widelcem i podpiec na rumiano złoty kolor.
5.Do utartych żółtek dodać purre z dyni i twaróg, miksować dalej do uzyskania jednolitego koloru i konsystencji. Na koniec dodać mąkę ziemniaczaną i dokładnie wymieszać. Ubić białka i dodać je do masy serowej, delikatnie połączyć mieszając już łyżką.
6.Przelać masę serową do tortownicy i ustawić tortownicę w blaszce do której wlewamy wodę. Piec w temp. 150/160*C przez ok 50 min.
Porady
Sernik wyśmienicie smakuje podany z konfiturą dyniową, jednak i bez niej jest równie smaczny.
Komentarze