Sernik dyniowy

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 40 min

Lekki i puszysty, nawet na diecie nie sposób go sobie odmówić.

  • 1 godz. 40 min

Składniki:


  • Składniki spód:

    300g. mąki
    200g. masła/margaryny
    100g. cukru pudru

    Składniki masa serowa:

    500g. twarogu sernikowego
    500g. dyni hokkaido (pieczona lub gotowana na parze)
    250g. cukru
    5szt. jajek
    110g. mąki ziemniaczanej
    sok z połowy cytryny
    pół laski wanilii i cukier do smaku (lub cukier waniliowy)

    tortownica 24cm.
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery

Sernik dyniowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Z podanych składników na ciasto, zagnieść jednolite ciasto, zawinąć w folię i odłożyć do lodówki lub zamrażalnika.
  • 2. Upieczoną wcześniej dynię zblendować i doprawić do smaku cytryną i cukrem, dodać wanilię.
  • 3. Oddzielić żółtka od białek, do żółtek dodać cukier i ucierać na gładką masę.
    W międzyczasie rozgrzać piekarnik do 170/180*C
  • 4. Zetrzeć ciasto na grubych oczkach tarki i wyłożyć do wcześniej wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy. Nakłuć widelcem i podpiec na rumiano złoty kolor.
  • 5. Do utartych żółtek dodać purre z dyni i twaróg, miksować dalej do uzyskania jednolitego koloru i konsystencji. Na koniec dodać mąkę ziemniaczaną i dokładnie wymieszać. Ubić białka i dodać je do masy serowej, delikatnie połączyć mieszając już łyżką.
  • 6. Przelać masę serową do tortownicy i ustawić tortownicę w blaszce do której wlewamy wodę. Piec w temp. 150/160*C przez ok 50 min.

Porady

Sernik wyśmienicie smakuje podany z konfiturą dyniową, jednak i bez niej jest równie smaczny.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Dynia

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować