Sernik dyniowy

5 (178 ocen)

  • 2 godz. 30 min

Szybki,fajny przepis na sernik - można go przygotować bez użycia miksera.Inspiracją był przepis Asi z Kwestii Smaku.

  • 2 godz. 30 min

Składniki:

  • Spód

    220 g ciasteczek czekoladowych
    100 g masła

    Masa serowa

    1 kg sera-może być wiaderkowy
    1,5 szklanki puree z dyni
    5 jaj
    2 żółtka
    1 szklanka mleka skondensowanego słodzonego
    1/2 szklanki śmietany 30%
    1 budyń waniliowy
    1/3 łyżeczki cynamonu
    1 cukier waniliowy

    Wierzch

    200 g kwaśnej śmietany 18%
    3 łyżki cukru pudru
Wystaw ocenę:

5 (178 ocen)

Zobacz również:

Desery Ser

Sernik dyniowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasteczka wymieszać z masłem,tak aby konsystencja tej mieszaniny przypominała mokry piasek.Tortownicę 28 cm natłuścić i wyłożyć papierem do pieczenia.Wysypać masę ciasteczkową,lekko przycisnąć i podpiec w piekarniku przez około 15 minut w temperaturze 180 C.Wyjąć i przestudzić.
  • 2. Wszystkie składniki na masę serową ,oprócz jajek zmiksować na gładką masę.Dodawać kolejno po 1 jajku i po 1 żółtku za każdym razem krótko miksując aby nie napowietrzyć sera.Masę wylać na spód ciasteczkowy.Piec 15 minut w temperaturze 180 C a następnie około 1,5 godziny w temperaturze 120 C.Piekarnik wyłączyć.
  • 3. Kwaśną śmietanę wymieszać z cukrem pudrem i wyłożyć na wierzch sernika.Wstawić na 15 minut do wyłączonego piekarnika.
  • 4. Ciasto wyjąć,schłodzić i wstawić do lodówki.

Porady

Do zrobienia ciasta użyłam miksera ale nie jest on konieczny - wystarczy wymieszać masę serową rózgą.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Dynia Sery

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Święta

Podobne przepisy

To może cię zainteresować