Sernik dyniowy

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 20 min

Doskonały sernik, który można piec nie tylko w sezonie jesiennym. Wystarczy przygotować puree z dyni.

  • 1 godz. 20 min

Składniki:

  • Masa sernikowa:
    • ¾ l puree z dyni
    • ¾ kg sera białego (twarogu) podwójnie mielonego
    • 8 jaj od szczęśliwych kurek
    • 250g cukru
    • 1 łyżeczka cynamonu
    • ziarenka z 1 laski waniliowej lub łyżeczka ekstraktu z wanilii
    • szczypta soli
    Ciasteczkowy spód:
    • 100g herbatników
    • 40g masła
    Opcjonalnie do przygotowania blachy:
    • 2 łyżeczki kaszy manny
    • 1 łyżka masła
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Serniki Desery

Sernik dyniowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Żółtka ucieramy z cukrem na puszystą masę. Następnie dokładamy puree z dyni, cynamon i wanilię oraz mielony biały ser.
    W oddzielnej misce ubijamy białka na sztywną pianę ze szczyptą soli.
    Do piany władamy 2-3 łyżki masy serowej i energicznie mieszamy. Następnie dodajemy pianę z białek do masy serowej bardzo ostrożnie łącząc ze sobą, aby ciasto nie straciło swojej puszystości.
    Herbatniki kruszymy w blenderze i łączymy z rozpuszczonym masłem. Po połączeniu muszą wyglądać jak mokry piasek.
    Blachę około 30 cm średnicy wykładamy papierem do pieczenia lub smarujemy masłem i posypujemy kaszą manną. W tak przygotowanej blasze układamy spód ciasteczkowy lekko dociskając, następnie ostrożnie wlewamy masę serową.
    Ciasto pieczemy w 180 stopniach C około 70 minut. Po 60 minutach warto sprawdzić. Pieczemy do tak zwanego „suchego patyczka”. Studzimy w otwartym piekarniku. Podajemy z frużeliną owocową lub polewą czekoladową i listkiem mięty.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ser biały

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować