Sernik dyniowy

  • wyświetlono: 579 |
  • dodany do książki kucharskiej: 1 |
  • polecenia: 0

Dodatek musu z upieczonej dyni sprawił, że ten sernik jest bardzo lekki i delikatny, dynia nie jest praktycznie wyczuwalna. Sernik rozpływa się w ustach a dodatek karmelowej polewy dodatkowo wzbogacił smak ciasta.

Iwona75
  • 120min

Składniki

Spód:
250 g herbatników kakaowych (np. Bonitki z Biedronki)
70 g masła, rozpuszczonego
1 łyżeczka przyprawy do piernika

Masa serowa:
200 ml puree z dyni
1 kg twarogu z wiaderka (np. Vitello z Biedronki)
250 g miałkiego cukru
3 czubate łyżki mąki ziemniaczanej
5 jajek
2 żółtka
1 łyżeczka cynamonu

Polewa karmelowa:
100 g cukru trzcinowego, Dark Muscovado firmy Diamant
3 łyżki lodowatej wody
2 łyżki masła
80 ml słodkiej śmietanki

Sposób przygotowania przepisu:

Sernik dyniowy

  • 1. Ciastka zmiksuj na proszek, dodaj rozpuszczone masło i przyprawę do piernika, wymieszaj dokładnie, uzyskasz coś w rodzaju piasku. Tortownicę o średnicy 24 cm wyłóż papierem do pieczenia, na spód wysyp ciasteczka i porządnie dociśnij dłońmi, by uzyskać zbitą masę. Wstaw do lodówki.
  • 2. Twaróg przełóż do dużej miski, dodaj zimne puree z dyni i cukier, zmiksuj. Dodawaj po jednym jajku i żółtka cały czas miksując, na koniec wsyp mąkę ziemniaczaną i cynamon i porządnie zmiksuj. Masę serową wylej na ciasteczkowy spód i wstaw do nagrzanego do 200 st. C piekarnika, piecz 20 minut, nastepnie zmniejsz temp. do 150 st. z termoobiegiem C i dopiekaj ok. 1 godzinę. Po upieczeniu się ciasta, pozostaw je w piekarniku z uchylonymi drzwiczkami, do czasu aż ostygnie.
  • 3. Do małego rondelka wlej wodę i jednocześnie wrzuć cukier. Podgrzewaj całość, aż cukier dobrze się rozpuści i zacznie karmelizować. Nie wolno w tym czasie mieszać ani ruszać garnkiem. Trwa to ok. 10-15 minut. Potem zestaw garnuszek, dodaj śmietankę i masło. Ponownie podgrzewaj, tym razem już mieszając, powinno się zagęścić. Jeżeli chcesz sprawdzić czy karmel jest dobry, wylej łyżkę na zimny talerzyk i przeciągnij przez środek, jeżeli pozostanie smuga karmel jest gotowy, jeżeli boki się zlewają, pogotuj jeszcze z 5 minut.
  • 4. Gdy sernik całkowicie ostygnie, polej go schłodzonym karmelem i wstaw do lodówki na kilka godzin, najlepiej na całą noc.

Porady

Puree z dyni zrobić można dzień wcześniej, bo musi być ono całkowicie schłodzone. Na puree użyłam dyni z żółtym miąższem o zielonej, lekko prążkowanej na biało skórce (niestety nie znam jej nazwy, bo ją dostałam). Dynię obrałam, wydrążyłam pestki, pokroiłam w pasy i upiekłam, ok. 40 minut w 200 st. C. Potem należy te kawałki pociąć w mniejsze i zmiksować w blenderze na gładką masę. Taką masę, by wyeliminować nieporządane włókna, należy przetrzeć przez sitko o drobnych oczkach. Ta dynia świetnie też smakuje po upieczeniu, ma słodkawy orzechowy smak.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

slodkie_zyciesezonowe_przysmakikarmelSernik wielkanocnysernik pieczonysernik dyniowy

Komentarze

Podobne przepisy

Dyniowo-czekoladowy sernik

Dodane przez: Jaga85

Dyniowo-czekoladowy sernik

Stosownie do sezonu w mojej kuchni...

image-1wyr18e

Dodane przez: kasia512

Dietetyczny sernik dyniowy

Sernik jest nieziemsko pyszny,...

Sernik dyniowy pachnący przyprawami

Dodane przez: emiliana

Sernik dyniowy pachnący przyprawami

Pomarańczowa królowa – dynia na...

image-09dh3cc

Dodane przez: Maria da leccarsi le dita

DYNIOWY SERNIK na HALLOWEEN

Wspaniały dyniowy sernik. Delikatny,...

image-2880jou

Dodane przez: beniawojt

Sernik czekoladowo-dyniowy

Czekolada i dynia to pyszne połączenie,sernik...

Sernik

Dodane przez: Mniam1

Dyniowy sernik z musem czekoladowym

Sernik w kolorach jesieni. Kremowy,...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE