Sernik dyniowy

0 (0 ocen)

  • 2 godz.

Dodatek musu z upieczonej dyni sprawił, że ten sernik jest bardzo lekki i delikatny, dynia nie jest praktycznie wyczuwalna. Sernik rozpływa się w ustach a dodatek karmelowej polewy dodatkowo wzbogacił smak ciasta.

  • 2 godz.

Składniki:

  • Spód:
    250 g herbatników kakaowych (np. Bonitki z Biedronki)
    70 g masła, rozpuszczonego
    1 łyżeczka przyprawy do piernika

    Masa serowa:
    200 ml puree z dyni
    1 kg twarogu z wiaderka (np. Vitello z Biedronki)
    250 g miałkiego cukru
    3 czubate łyżki mąki ziemniaczanej
    5 jajek
    2 żółtka
    1 łyżeczka cynamonu

    Polewa karmelowa:
    100 g cukru trzcinowego, Dark Muscovado firmy Diamant
    3 łyżki lodowatej wody
    2 łyżki masła
    80 ml słodkiej śmietanki

Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Serniki Desery

Sernik dyniowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciastka zmiksuj na proszek, dodaj rozpuszczone masło i przyprawę do piernika, wymieszaj dokładnie, uzyskasz coś w rodzaju piasku. Tortownicę o średnicy 24 cm wyłóż papierem do pieczenia, na spód wysyp ciasteczka i porządnie dociśnij dłońmi, by uzyskać zbitą masę. Wstaw do lodówki.
  • 2. Twaróg przełóż do dużej miski, dodaj zimne puree z dyni i cukier, zmiksuj. Dodawaj po jednym jajku i żółtka cały czas miksując, na koniec wsyp mąkę ziemniaczaną i cynamon i porządnie zmiksuj. Masę serową wylej na ciasteczkowy spód i wstaw do nagrzanego do 200 st. C piekarnika, piecz 20 minut, nastepnie zmniejsz temp. do 150 st. z termoobiegiem C i dopiekaj ok. 1 godzinę. Po upieczeniu się ciasta, pozostaw je w piekarniku z uchylonymi drzwiczkami, do czasu aż ostygnie.
  • 3. Do małego rondelka wlej wodę i jednocześnie wrzuć cukier. Podgrzewaj całość, aż cukier dobrze się rozpuści i zacznie karmelizować. Nie wolno w tym czasie mieszać ani ruszać garnkiem. Trwa to ok. 10-15 minut. Potem zestaw garnuszek, dodaj śmietankę i masło. Ponownie podgrzewaj, tym razem już mieszając, powinno się zagęścić. Jeżeli chcesz sprawdzić czy karmel jest dobry, wylej łyżkę na zimny talerzyk i przeciągnij przez środek, jeżeli pozostanie smuga karmel jest gotowy, jeżeli boki się zlewają, pogotuj jeszcze z 5 minut.
  • 4. Gdy sernik całkowicie ostygnie, polej go schłodzonym karmelem i wstaw do lodówki na kilka godzin, najlepiej na całą noc.

Porady

Puree z dyni zrobić można dzień wcześniej, bo musi być ono całkowicie schłodzone. Na puree użyłam dyni z żółtym miąższem o zielonej, lekko prążkowanej na biało skórce (niestety nie znam jej nazwy, bo ją dostałam). Dynię obrałam, wydrążyłam pestki, pokroiłam w pasy i upiekłam, ok. 40 minut w 200 st. C. Potem należy te kawałki pociąć w mniejsze i zmiksować w blenderze na gładką masę. Taką masę, by wyeliminować nieporządane włókna, należy przetrzeć przez sitko o drobnych oczkach. Ta dynia świetnie też smakuje po upieczeniu, ma słodkawy orzechowy smak.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ser biały

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować