Sernik dyniowo- aroniowy

0 (0 ocen)

  • 2 godz. 30 min
  • Więcej niż 10 osób

Połączenie w jednym serniku dwóch smaków i kolorów nie może być nudne. Z takiego założenia wyszłam, przygotowując to ciasto.
Zarówno aronia jak i dynia nie końca są czasem wykorzystywane w naszej kuchni. Myślę jednak, że ten przepis to zmieni:). Ciasto jak najbardziej polecam!

  • 2 godz. 30 min
  • Więcej niż 10 osób

Składniki:

  • Tortownica o średnicy 24 cm
    Spód:
    • 15 dag mąki,
    • 7 dag cukru pudru,
    • 10 dag margaryny,
    • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia,
    • 2 żółtka
    Dyniowo- aroniowy ser:
    • 1100 gram sera (3 razy mielonego)
    • ¾ kostki masła,
    • 220 gram cukru pudru,
    • 7 jajek,
    • 1 budyń śmietankowy
    • 1 łyżka kaszy manna,
    • 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia,
    • 1,5 szklanki aronii,
    • Około ¾ - 1 szklanki gęstego puree z dynii,
    • 1 łyżka cukru,
    • Szczypta soli
    Polewa:
    • 2 tabliczki białej czekolady (200 gram),
    • 1/4 szklanki śmietanki,
    • Mała łyżeczka zmiksowanej aronii (ja odebrałam ją z owoców przygotowanych do sera)
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Serniki Desery Puree

Sernik dyniowo- aroniowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • gotowy spód 1. SPÓD: Na stolnicę przekładamy składniki ciasta i zagniatamy je. Gotowym ciastem wykładamy spód tortownicy, wyłożonej wcześniej papierem do pieczenia. Ciasto nakłuwamy w kilku miejscach widelcem.
  • miksowanie owoców aroni 2. MASA SEROWA: Aronię przekładamy do garnka. Dodajemy do niej łyżkę cukru i podgrzewamy do momentu jak owoce zmiękną. Tak przygotowane miksujemy i studzimy.
  • dodanie białek do sera 3. Białka oddzielamy od żółtek.
    Do malaksera przekładamy masło, żółtka, cukier puder oraz ser. Tak przygotowane składniki dokładnie miksujemy.
    Między czasie białka ubijamy z dodatkiem szczypty soli.
    Do zmiksowanych składników dodajemy budyń, proszek do pieczenia oraz kaszkę. Na koniec całość łączymy z białkami.
  • dodanie dyni i aronie do sera 4. Gotową masę serową dzielimy na dwie, w miarę równe części. Do pierwszej dodajemy dynię, a do drugiej aronię.
  • połączone masy serowe 5. Obie połowy sera, oddzielanie miksujemy.
  • studzenie 6. Aroniowy ser wykładamy na ciasto kruche. Przykrywamy go dyniowym serem.
    Całość wkładamy do nagrzanego piekarnika. Sernik pieczemy 60 minut w 180°C.
    Upieczony dokładnie studzimy. Najlepiej przez całą noc.
    POLEWA: Z ostudzonego sernika ściągamy zrumienioną skórkę. Czekolady rozpuszczamy z dodatkiem śmietanki. Płynną czekoladą polewamy sernik, pozostawiając jej 2 łyżki. Do pozostawionej czekolady dodajemy aronię. Taką aroniową czekoladą wykonujemy ozdobne wzorki na wierzchu sernika. Całość schładzamy by polewa zastygła.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Dynia Ser biały

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować