Sernik dwusmakowy z maliną - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.1. Zagnieść ciasto kruche ze wszystkich składników.
Okrągłą formę wysmarować masłem. Ciasto rozwałkować i rozłożyć je na spodzie blaszki. Ugnieść palcami na równy placek.
Podziurkować widelcem i piec przez ok. 10 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C.
2. Przygotować masę serową ciemną: twaróg, cukier, 4 żółtka i margarynę wymieszać mikserem, następnie zmniejszyć obroty, dodać 2 budynie i kakao. W osobnej misce ubić na sztywno 4 białka i dodawać pomału do masy serowej. Gotową mase wylać na ciastka i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec przez ok. 15minut.
3. Przygotować masę serową jasną: twaróg, cukier, 4 żółtka i margarynę wymieszać mikserem, następnie zmniejszyć obroty, dodać 2 budynie i sok z cytryny. W osobnej misce ubić na sztywno 4 białka i dodawać pomału do masy serowej. Gotową mase wylać na ciemną masę serową i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec przez ok. 40minut.
4. Gdy sernik przestygnie, wyłożyć z blachy i przygotować mus malinowy. Maliny zblendować, następnie żelatynę rozpuścić w 1/4 szklanki gorącej wody, ostudzić i dodać do musu. Maliny wylać na sernik.
Komentarze