Sernik dwukolorowy z nutellą i galaretką

wyświetlono: 237 | dodany do książki kucharskiej: 2 | polecenia: 0

Smaczny serniczek , doskonały na deser w gronie rodziny czy znajomych do herbaty czy kawy :)

opublikowany: 08.06.2022
Udostępnij Pinterest
  • więcej niż 10 osób
  • 40 min
  • Łatwy

Składniki:

  • Spód :
    3 jajka
    1/2 szklanki cukru
    1/2 szklanki oleju
    1/2 szklanki mąki pszennej
    2 kisiele cytrynowe - 36 g jeden
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    1 szczypta soli
    Masa serowa:
    1 kilogram mielonego twarogu
    2 łyżki cukru pudru
    2 galaretki truskawkowe
    1 łyżka żelatyny
    2 szklanki wrzącej wody
    3 łyżki kemu nutella
    Dodatkowo:
    1 galaretka truskawkowa
    1 , 5 szklanki wrzącej wody
    blaszka wyłożona papierem do pieczenia - 24 cm . x 29 cm .
    1 szklanka zaparzonej herbaty , osłodzonej 1 łyżeczką cukru z 2-ma łyżkami soku z cytryny
Ocena:

(średnia 5 z 6 głosów)

Sposób przygotowania:

Posiłek:

Sernik dwukolorowy z nutellą i galaretką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Sernik dwukolorowy z nutellą i galaretką 1. Jajka z solą i cukrem miksuję na puch , ciągle miksując dodaję olej , mąkę zmieszaną z kisielem i proszkiem do pieczenia . Jednolite ciasto przekładam do blaszki , piekę około 25 minut w temperaturze 180 stopni , studzę .
    Ciasto wyjmuję , ścinam wierzchnią skórkę z ciasta , wkładam z powrotem do blaszki , skrapiam przygotowaną herbatą .
  • Sernik dwukolorowy z nutellą i galaretką 2. Galaretkę mieszam z żelatyną , zalewam wrzącą wodą , mieszam , studzę .
    Do twarogu dodaję cukier , miksuję .
    Do 1/4 części sera dodaję nutellę i 3/4 szklanki przygotowanej galaretki , miksuję .
    Do pozostałego sera dodaję pozostałą galaretkę , miksuję .
    Na przygotowane ciasto wylewam oba ciasta tworząc esy floresy , ciasto wstawiam do lodówki na dwie godziny .
  • Sernik dwukolorowy z nutellą i galaretką 3. Dodatkową galaretkę zalewam wrzącą wodą , mieszam , studzę , gdy zacznie gęstnieć wylewam na ciasto .
    Ciasto wstawiam do lodówki na godzinę .

Porady

U mnie szklanka to 250 ml . Ciasto najlepiej trzymać w lodówce , wyjmować tuż przed podaniem :)

Dodaj do książki kucharskiej
Wyślij Udostępnij Podziel się Wyślij

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Komentarze

Podobne przepisy

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE