Sernik na kruchym spodzie z dwoma serami, jasnym i ciemnym. Sernik z mlekiem skondensowanym i budyniami. Dodatkowo pokryty kremem śmietankowym. Sernik wyszedł bardzo dobry.
2 godz.
Więcej niż 10 osób
Średni
Składniki:
CIASTO:
-200 g. masła
-100 g. cukru
-3 jajka
-350 g. mąki
-2 łyżeczki proszku do pieczenia
MASA SEROWA JASNA:
-1 kg. sera z wiaderka
-50 g. cukru
-4 jajek
-2 budynie waniliowe
-200 ml. mleka skondensowanego, słodzonego
MASA SEROWA CIEMNA:
-1 kg. sera z wiaderka
-50 g. cukru
-4 jajek
-2 budynie czekoladowe
-200 ml. mleka skondensowanego, słodzonego
KREM STRACCIATELLA:
-1 l. śmietanki 30 %
-250 g. serka mascarpone
-50 g. cukru pudru
-1 śmietan-fix
-25 g. żelatyny
-1/2 szklani wody
-100 g. gorzkiej czekolady
Sernik dwukolorowy z kremem stracciatella - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.ciasto-Zmiksować jajka z cukrem i masłem. Przesiać tam mąkę z proszkiem i zmiksować na niskich obrotach miksera. Ciasto rozsmarować do blaszki 30x40, wyścielanej papierem do pieczenia.
2.masa- Każdą masę serową robić w oddzielnych naczyniach. Zmiksować jajka z cukrem a potem przesianymi budyniami. Następnie dodać ser i mleko skondensowane i zmiksować.
3.Kłaść dużymi łyżkami do serwowania, kupki z połowy masy. Raz jasną a raz ciemną.
4.Drugą warstwę wykonać podobnie lecz naprzemiennie. Tam gdzie była jasna masa, kłaść ciemną itd. do wyczerpania masy.
5.Piec w 175 *C. ok 70 min. Pod koniec można przykryć papierem, jakby mocno sernik przypiekał się. Sernik ostudzić.
6.krem- Żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie i ostudzić do ciepłego. Czekoladę zetrzeć na tarce jarzynowej. Schłodzoną śmietankę, ubić z pudrem, serkiem i fixem .Na koniec dolewać letnią żelatynę i krótko zmiksować. Wylać na zimny sernik i wyrównać. Można ząbkowaną szpatułką zrobić wzorek na kremie. Sernik schłodzić w lodówce.
Komentarze