Sernik dwukolorowy z kremem stracciatella

0 (0 ocen)

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Sernik na kruchym spodzie z dwoma serami, jasnym i ciemnym. Sernik z mlekiem skondensowanym i budyniami. Dodatkowo pokryty kremem śmietankowym. Sernik wyszedł bardzo dobry.

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • CIASTO:
    -200 g. masła
    -100 g. cukru
    -3 jajka
    -350 g. mąki
    -2 łyżeczki proszku do pieczenia

    MASA SEROWA JASNA:
    -1 kg. sera z wiaderka
    -50 g. cukru
    -4 jajek
    -2 budynie waniliowe
    -200 ml. mleka skondensowanego, słodzonego

    MASA SEROWA CIEMNA:
    -1 kg. sera z wiaderka
    -50 g. cukru
    -4 jajek
    -2 budynie czekoladowe
    -200 ml. mleka skondensowanego, słodzonego

    KREM STRACCIATELLA:
    -1 l. śmietanki 30 %
    -250 g. serka mascarpone
    -50 g. cukru pudru
    -1 śmietan-fix
    -25 g. żelatyny
    -1/2 szklani wody
    -100 g. gorzkiej czekolady
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Serniki

Sernik dwukolorowy z kremem stracciatella - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Sernik dwukolorowy z kremem stracciatella 1. ciasto-Zmiksować jajka z cukrem i masłem. Przesiać tam mąkę z proszkiem i zmiksować na niskich obrotach miksera. Ciasto rozsmarować do blaszki 30x40, wyścielanej papierem do pieczenia.
  • Sernik dwukolorowy z kremem stracciatella 2. masa- Każdą masę serową robić w oddzielnych naczyniach. Zmiksować jajka z cukrem a potem przesianymi budyniami. Następnie dodać ser i mleko skondensowane i zmiksować.
  • Sernik dwukolorowy z kremem stracciatella 3. Kłaść dużymi łyżkami do serwowania, kupki z połowy masy. Raz jasną a raz ciemną.
  • Sernik dwukolorowy z kremem stracciatella 4. Drugą warstwę wykonać podobnie lecz naprzemiennie. Tam gdzie była jasna masa, kłaść ciemną itd. do wyczerpania masy.
  • Sernik dwukolorowy z kremem stracciatella 5. Piec w 175 *C. ok 70 min. Pod koniec można przykryć papierem, jakby mocno sernik przypiekał się. Sernik ostudzić.
  • Sernik dwukolorowy z kremem stracciatella 6. krem- Żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie i ostudzić do ciepłego. Czekoladę zetrzeć na tarce jarzynowej. Schłodzoną śmietankę, ubić z pudrem, serkiem i fixem .Na koniec dolewać letnią żelatynę i krótko zmiksować. Wylać na zimny sernik i wyrównać. Można ząbkowaną szpatułką zrobić wzorek na kremie. Sernik schłodzić w lodówce.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ser biały

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować