SERNIK DWUKOLOROWY NA HERBATNIKACH.

0 (0 ocen)

Odkąd zaczęłam prowadzić bloga kulinarnego,żaden przepis nie pojawia się dwa razy.Jedynie w przypadku sernika,także tego.Posługuję się przepisem wyjściowym,ale za każdym razem zmieniam go na tyle,by znów wszyło coś zupełnie nieoczekiwanego.

Składniki:

  • 1 kg białego twarogu
    4 jajka
    szklanka cukru kryształu
    szklanka cukru pudru
    1/2 szklanki mleka
    2 opakowania budyniu czekoladowego
    2 opakowania budyniu waniliowego
    2 opakowania herbatników
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Sernik dwukolorowy na herbatnikach. - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Blaszkę 20 x 25 cm wyścielam folią aluminiową, na dnie układam
    ściśle herbatniki. Piekarnik rozgrzewam do 150 stopni.
  • 2. Żółtka oddzieliłam od białek, które ubijam następnie na pianę, dodając
    pod koniec ubijania połowę cukru kryształu. Dzięki temu białka będą
    lśniące, zwarte i trwalsze niż zazwyczaj.
  • 3. Żółtka ucieram z pozostałym cukrem kryształem. Dodaję pokruszony ser
    (można zmielić, jeśli ktoś nie lubi drobinek sera w cieście), mleko, cukier
    puder i miksuję bardzo dokładnie. Do masy delikatnie, przy pomocy
    szpatułki, wmieszałam białka. Masę podzieliłam na dwie równe części.
  • 4. Do jednej z nich dodałam proszek budyniu czekoladowego, a do drugiej
    waniliowego. Budynie bardzo delikatnie połączyłam z każdą masą.
    Następnie na herbatniki wyłożyłam masę czekoladową, a na wierzch masę
    waniliową, wyrównałam wierzch i wstawiłam do piekarnika.
  • 5. Sernik piekłam przez 2 godziny.
    Po wyjęciu z pieca zostawiłam do ostygnięcia, lepiej się wtedy kroi.

Porady

piekłam sernik długo, acz w niskiej temperaturze. Dzięki temu spękania są niewielkie.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować