Sernik dwukolorowy

0 (0 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Sernik na spodzie z kruchego ciasta, o smaku waniliowo-czekoladowym, w wersji nieco odchudzonej. Szybko się go przygotowuje i równie szybko znika z patery.

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • ciasto:
    150 g mąki tortowej orkiszowej
    100 g masła
    70 g ksylitolu
    1 jajko
    1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
    masa serowa:
    1 kg twarogu sernikowego
    8 jajek
    1,5 szklanki ksylitolu
    100 g masła
    1 op. budyniu czekoladowego
    1 łyżeczka kakao
    1 op. budyniu waniliowego
    1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
    polewa:
    50 g czekolady gorzkiej
    50 g śmietanki 30%
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Serniki Desery

Sernik dwukolorowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Przygotowujemy ciasto: mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia, dodajemy ksylitol, mieszamy. Zimne masło siekamy z mąką z ksylitolem, kiedy otrzymamy konsystencję mokrego żwirku, dodajemy jajko i zagniatamy ciasto.
  • 2. Dno formy 24cm x 24cm wyścielamy papierem do pieczenia i wylepiamy ciastem, wyrównujemy powierzchnię i nakłuwamy widelcem. Odstawiamy na ok. 20 minut do lodówki. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do ok. 170 stopni. Podpiekamy na jasnozłoty kolor (ok. 10-12 minut).
  • 3. W międzyczasie przygotowujemy masę serową: jajka ubijamy z ksylitolem na puch, dodajemy twaróg, nadal ubijając, następnie stopione i przestudzone masło. Jeszcze chwilę miksujemy i dzielimy masę na dwie równe części. Do jednej dodajemy budyń czekoladowy i kakao, a do drugiej budyń waniliowy i mąkę ziemniaczaną. Każdą masę dokładnie mieszamy.
  • 4. Na podpieczone ciasto wykładamy najpierw masę jasną, później ciemną, albo wykładamy je naprzemiennie. Wstawiamy do piekarnika o temperaturze 160 stopni, na spód piekarnika wstawiamy naczynie z wodą. Po 40 minutach zmniejszamy temperaturę do 130 stopni i pieczemy kolejne 40 minut. Studzimy w piekarniku.
  • 5. Śmietankę na polewę podgrzewamy prawie do wrzenia, wrzucamy połamaną na kostki czekoladą i mieszamy do powstania jednolitej masy. Polewę rozsmarowujemy na powierzchni sernika.

Porady

Zamiast mąki orkiszowej można użyć mąki pszennej tortowej, a zamiast ksylitolu, zwykłego drobnego cukru (można nieco zmniejszyć podane ilości).

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ksylitol Mąka orkiszowa Ser biały

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować