Sernik dwukolorowy

  • wyświetlono: 499 |
  • dodany do książki kucharskiej: 0 |
  • polecenia: 0

Sernik na spodzie z kruchego ciasta, o smaku waniliowo-czekoladowym, w wersji nieco odchudzonej. Szybko się go przygotowuje i równie szybko znika z patery.

portret
  • 16 porcje
  • 120min
  • Łatwy

Składniki

ciasto:
150 g mąki tortowej orkiszowej
100 g masła
70 g ksylitolu
1 jajko
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
masa serowa:
1 kg twarogu sernikowego
8 jajek
1,5 szklanki ksylitolu
100 g masła
1 op. budyniu czekoladowego
1 łyżeczka kakao
1 op. budyniu waniliowego
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
polewa:
50 g czekolady gorzkiej
50 g śmietanki 30%

Sposób przygotowania przepisu:

Sernik dwukolorowy

  • 1. Przygotowujemy ciasto: mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia, dodajemy ksylitol, mieszamy. Zimne masło siekamy z mąką z ksylitolem, kiedy otrzymamy konsystencję mokrego żwirku, dodajemy jajko i zagniatamy ciasto.
  • 2. Dno formy 24cm x 24cm wyścielamy papierem do pieczenia i wylepiamy ciastem, wyrównujemy powierzchnię i nakłuwamy widelcem. Odstawiamy na ok. 20 minut do lodówki. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do ok. 170 stopni. Podpiekamy na jasnozłoty kolor (ok. 10-12 minut).
  • 3. W międzyczasie przygotowujemy masę serową: jajka ubijamy z ksylitolem na puch, dodajemy twaróg, nadal ubijając, następnie stopione i przestudzone masło. Jeszcze chwilę miksujemy i dzielimy masę na dwie równe części. Do jednej dodajemy budyń czekoladowy i kakao, a do drugiej budyń waniliowy i mąkę ziemniaczaną. Każdą masę dokładnie mieszamy.
  • 4. Na podpieczone ciasto wykładamy najpierw masę jasną, później ciemną, albo wykładamy je naprzemiennie. Wstawiamy do piekarnika o temperaturze 160 stopni, na spód piekarnika wstawiamy naczynie z wodą. Po 40 minutach zmniejszamy temperaturę do 130 stopni i pieczemy kolejne 40 minut. Studzimy w piekarniku.
  • 5. Śmietankę na polewę podgrzewamy prawie do wrzenia, wrzucamy połamaną na kostki czekoladą i mieszamy do powstania jednolitej masy. Polewę rozsmarowujemy na powierzchni sernika.

Porady

Zamiast mąki orkiszowej można użyć mąki pszennej tortowej, a zamiast ksylitolu, zwykłego drobnego cukru (można nieco zmniejszyć podane ilości).

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

podwieczorekciasto do kawymąka orkiszowaciasto do herbatysernik czarno-białysernik na spodzie orkiszowymprosty sernikksylitolsłodki poczęstunek

Komentarze

Podobne przepisy

Dwukolorowe ciasto ucierane z owocami

Dodane przez: Jagodowe_ciastko

Dwukolorowe ciasto ucierane z owocami

Ciasto idealne na lato z wielu...

Babka z budyniem

Dodane przez: Magster

Babka z budyniem dwukolorowa

Szybkie ciasto do kawy:)

ptasie mleczko

Dodane przez: Bożena Z.

Ptasie mleczko dwukolorowe truskawkowo-cytrynowe...

lekkie smaczne słodkie i orzezwiające.......

Dwukolorowe ciasto z gruszkami

Dodane przez: Krystyna32

Dwukolorowe ciasto z gruszkami

Pyszne ciasto.

Dwukolorwe ciasto ze śliwkami

Dodane przez: Ola1984

Dwukolorowe ciasto ze śliwkami

Bardzo szybkie w przygotowaniu...

Dwukolorowe ciasto z białek

Dodane przez: zielonakuchniablog

Dwukolorowe ciasto z białek

Proste i wilgotne ciasto z białek....

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE