Sernik drezdeński z bakaliami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Z rozdrobnionych drożdży, 1 łyżeczki cukru, 1 łyżki mąki i odrobiny letniego mleka przygotować rozczyn. Przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia.
2.Pozostałą mąkę przesiać, dodać 3 łyżki cukru,sól i rozczyn. Wlać pół szklanki ciepłego mleka i 10 dag roztopionego, ostudzonego masła. Wyrobić gładkie ciasto. Odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
3.Z reszty mleka (2 szkl.),2 łyżek cukru i budyniu ugotować gęsty krem. Kiedy zastygnie dodać pozostałe masło i utrzeć z 2 żółtkami. Pod koniec dołożyć ubite na sztywną pianę białka.
4.Twaróg wymieszać z resztą cukru, 2 jajkami, cukrem waniliowym. Pod koniec dodać oprószone mąką rodzynki i skórkę pomarańczową.
5.Wyrośnięte ciasto wyłożyć na wysmarowaną masłem i posypaną bułką tartą blachę (25/40cm). Wyłożyć masę twarogową a następnie krem budyniowy.
6..Wierzch ciasta wygładzić. Piec ok.50 minut w temp.160 st. Po ostudzeniu posypać cukrem pudrem lub posypką czekoladową.
Komentarze