Sernik drezdeński z bakaliami

0 (0 ocen)

Pyszne połączenie drożdżowego spodu, masy twarogowej z bakaliami i kremu budyniowego. Zapraszam do spróbowania :)

Składniki:

  • 40g drożdży
    szklanka cukru
    2,5 szklanki mąki
    2,5 szklanki mleka
    2 op.budyniu waniliowego
    20 dag masła
    5 jajek
    75 dag twarogu 3-krotnie mielonego
    2 op.cukru waniliowego
    50g pomarańczowej skórki kandyzowanej
    100g rodzynek
    szczypta soli
    posypka czekoladowa
    masło i bułka tarta do formy






Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Sernik drezdeński z bakaliami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Z rozdrobnionych drożdży, 1 łyżeczki cukru, 1 łyżki mąki i odrobiny letniego mleka przygotować rozczyn. Przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia.
  • 2. Pozostałą mąkę przesiać, dodać 3 łyżki cukru,sól i rozczyn. Wlać pół szklanki ciepłego mleka i 10 dag roztopionego, ostudzonego masła. Wyrobić gładkie ciasto. Odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
  • masa budyniowa 3. Z reszty mleka (2 szkl.),2 łyżek cukru i budyniu ugotować gęsty krem. Kiedy zastygnie dodać pozostałe masło i utrzeć z 2 żółtkami. Pod koniec dołożyć ubite na sztywną pianę białka.
  • twaróg wymieszać z bakaliami 4. Twaróg wymieszać z resztą cukru, 2 jajkami, cukrem waniliowym. Pod koniec dodać oprószone mąką rodzynki i skórkę pomarańczową.
  • twaróg na cieście drożdżowym 5. Wyrośnięte ciasto wyłożyć na wysmarowaną masłem i posypaną bułką tartą blachę (25/40cm). Wyłożyć masę twarogową a następnie krem budyniowy.
  • masa budyniowa na twarogu 6. .Wierzch ciasta wygładzić. Piec ok.50 minut w temp.160 st. Po ostudzeniu posypać cukrem pudrem lub posypką czekoladową.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Bakalie Budyń Drożdże Twaróg

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować