sernik domek, chatka Baby Jagi

4.49 (179 ocen)

  • 60 min

Klasyczny sernik domek z prawdziwym twarogiem na herbatnikach. Ciasto jest delikatne, kremowe i nie wymaga pieczenia. Moja wersja jest bez jajek i bez mleka i na pełnoziarnistych herbatnikach które dają dodatkowo kokosowy posmak, a przez co ciasto jest zdrowsze.

  • 60 min

Składniki:

  • 500-600 g białego sera/twarogu zmielonego trzykrotnie
    1 szklanka cukru pudru
    250 g miękkiego masła
    1 łyżka kakao
    36 herbatników - moje pełnoziarniste
Wystaw ocenę:

4.49 (179 ocen)

Zobacz również:

Desery

Sernik domek, chatka baby jagi - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ser mielimy trzykrotnie. Masło ucieramy z cukrem pudrem na puszystą masę. Dodajemy po troszkę zmielony ser i mieszamy dokładnie. Powstałą masę dzielimy na dwie części, do jednej dodajemy kakao i mieszamy.
    Herbatniki rozkładamy na folii aluminiowej w trzech rzędach po 6 ciastek. Smarujemy masą bez kakao i układamy znowu ciastka. Smarujemy masą kakaową.
    Łapiąc za boki folii aluminiowej składamy ciasto w trójkąt/domek, dociskamy lekko aby całość ładnie się trzymała. Odstawiamy do lodówki.
    Można polać czekoladą lub zrobić domową polewę czekoladową (moja polewa to mały kubek śmietany 12%, łyżka cukru i łyżka lub dwie kakao, całość zagotowuje na małym ogniu i polewam ciasto). Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować