Ten sernik gości w naszym domu już od dwudziestu lat .Jest naszym ulubionym. Za każdym razem go modyfikowałam,zmieniałam dodatki a teraz robię go już w jeden niezmienny sposób.
Składniki:
½ kg mielonego twarogu
4 żółtka
1 szklanka cukru pudru
250 g margaryny lub masła
2 łyżki kakao
4-5 paczek herbatników
1 cukier waniliowy
gotowa polewa
orzechy,morele suszone
Sernik „domek baby-jagi" - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Żółtka utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym na puszysta masę.
2.Margarynę lub masło zmiksować z serem.
3.Do utartych żółtek dodawać stopniowo masę serową.
Całość podzielić na dwie równe części, do jednej z nich dodac kakao i orzechy , a do drugiej pokrojone morele.
4.Na folii spożywczej ułożyć herbatniki w trzech rzędach (krótszym bokiem do siebie)
5.Rozsmarować na herbatnikach masę kakaową , na to ułożyć drugą warstwę herbatników (ale tym razem środkowy rząd herbatników ułożyć pionowo, dzięki temu łatwiej będzie złożyć domek) i rozsmarować na nich jasną masę serową.
6.Pomagając sobie folią, złożyć ciasto tak,aby powstał spadzisty daszek. Wstawić na około jedną godzinę do lodówki , żeby ciasto stężało. Polać polewą , można posypać wiórkami kokosowymi .
Komentarze