Sernik Czereśniowy

0 (0 ocen)

  • 2 godz.

Serniki to tradycja w naszej rodzinie, robimy je zawsze na ważne uroczystości i święta.

  • 2 godz.

Składniki:

  • Spód ciasta:
    100 g miękkiego masła
    0,5 szklanki cukru
    2 jajka
    1 łyżka cukru waniliowego
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    3/4 szklanki mąki tortowej
    4 łyżki mąki ziemniaczanej
    Masa serowa:
    800 g półtłustego twarogu (najlepiej śmietankowego, mielonego)
    150 g miękkiego masła
    3/4 szklanki cukru
    4 jajka
    1 cały cukier waniliowy
    6 pełnych łyżek mąki ziemniaczanej
    600 g wydrylowanych czereśni
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Serniki Desery Ciasto

Sernik czereśniowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. SPÓD:
    Masło utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym (można mikserem), dodać stale ucierając jajka i mąkę wymieszaną z mąką ziemniaczaną i proszkiem do pieczenia.
    Ciastem wypełniamy tortownicę o średnicy 28 cm, wysmarowanej masłem.
    Pieczemy w 180 stopniach około 20-22 minuty.
  • 2. MASA SEROWA:
    Masło utrzeć z cukrem, cukrem waniliowym i żółtkami. Białka ubić na sztywną pianę. Do masy żółtkowej dodać twaróg a następnie mąkę ziemniaczaną,czereśnie a na końcu wszystko dokładnie wymieszać z ubitą pianą.
    Masę przekładamy na upieczony już spód ciasta, wyrównujemy powierzchnię i wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 180 stopni na około 65 minut (góra-dół).

Porady

Świeże czereśnie można zastąpić agrestem lub malinami. Dopiero zupełnie ostudzony sernik posypujemy cukrem pudrem (lub lukrujemy) i kroimy.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Czereśnie Ser biały Wiśnie

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować