Sernik czereśniowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.SPÓD:
Masło utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym (można mikserem), dodać stale ucierając jajka i mąkę wymieszaną z mąką ziemniaczaną i proszkiem do pieczenia.
Ciastem wypełniamy tortownicę o średnicy 28 cm, wysmarowanej masłem.
Pieczemy w 180 stopniach około 20-22 minuty.
2.MASA SEROWA:
Masło utrzeć z cukrem, cukrem waniliowym i żółtkami. Białka ubić na sztywną pianę. Do masy żółtkowej dodać twaróg a następnie mąkę ziemniaczaną,czereśnie a na końcu wszystko dokładnie wymieszać z ubitą pianą.
Masę przekładamy na upieczony już spód ciasta, wyrównujemy powierzchnię i wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 180 stopni na około 65 minut (góra-dół).
Porady
Świeże czereśnie można zastąpić agrestem lub malinami.
Dopiero zupełnie ostudzony sernik posypujemy cukrem pudrem (lub lukrujemy) i kroimy.
Komentarze