Sernik czekoladowy z nutą pomarańczy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciastka mielimy na proszek blenderem, dodajemy stopione masło i mieszamy. Masę przekładamy na natłuszczoną tortownicę o średnicy 26 cm, dociskamy palcami i schładzamy w lodówce.
2.Ser miksujemy z cukrem na gładko z jajami, kremówką i startą skórką z pomarańczy. Na koniec dodajemy stopioną i ostudzoną czekoladę. Dokładnie miksujemy - masa powinna być gładka i jednolita. Całość wylewamy na schłodzony spód. Pieczemy w 160 stopniach przez około 1,5 godziny. Schładzamy.
3.Zimne ciasto dekorujemy... zasadniczo dowolnie... choć delikatnie kwaskowy lukier i kandyzowana skórka pomarańczowa wyjątkowo podkreśla czekoladową słodycz tego ciasta. Lukier powstaje z wymieszania soku z cytryny z cukrem pudrem na jednolitą masę.
4.Lekko zmodyfikowany przeze mnie przepis pochodzi z www.mojewypieki.blox.pl
Komentarze