Sernik czekoladowy z nutą pomarańczy

0 (0 ocen)

  • Średni

Mój ulubiony sernik - pachnący pomarańczami, mocno czekoladowy, wykwintny. Nadaje się na specjalne okazje, bo robi duże wrażenie na gościach...

  • Średni

Składniki:

  • - ciastka Digestive (w czekoladzie): 280 gramów
    - masło: 100 gramów

    - twaróg (dobrej jakości): 1 kilogram
    - cukier trzcinowy: 200 gramów
    - czekolada gorzka: 100 gramów
    - czekolada mleczna: 100 gramów
    - jaja: 4 sztuki
    - śmietana (kremówka): 200 mililitrów
    - pomarańcze (otarta skórka): 2 sztuki
    - kandyzowana skórka pomarańczowa: 2 łyżki

    - cytryna: 1 sztuka
    - cukier puder: 4 łyżki
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Serniki Desery

Sernik czekoladowy z nutą pomarańczy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciastka mielimy na proszek blenderem, dodajemy stopione masło i mieszamy. Masę przekładamy na natłuszczoną tortownicę o średnicy 26 cm, dociskamy palcami i schładzamy w lodówce.
  • 2. Ser miksujemy z cukrem na gładko z jajami, kremówką i startą skórką z pomarańczy. Na koniec dodajemy stopioną i ostudzoną czekoladę. Dokładnie miksujemy - masa powinna być gładka i jednolita. Całość wylewamy na schłodzony spód. Pieczemy w 160 stopniach przez około 1,5 godziny. Schładzamy.
  • 3. Zimne ciasto dekorujemy... zasadniczo dowolnie... choć delikatnie kwaskowy lukier i kandyzowana skórka pomarańczowa wyjątkowo podkreśla czekoladową słodycz tego ciasta. Lukier powstaje z wymieszania soku z cytryny z cukrem pudrem na jednolitą masę.
  • 4. Lekko zmodyfikowany przeze mnie przepis pochodzi z www.mojewypieki.blox.pl
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ser biały

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować