To połączenie smaków jest genialne. Mleczna czekolada, brzoskwinie i pyszny kawowy spód sernika. Nie wiem czy nie zjemy go jeszcze dzisiaj, jest taki pyszny!Polecam nie tylko na święta!
2 godz.
Składniki:
Ciasto :
* 125 g masła
* szklanka mąki pszennej
* łyżka kakao
* 2 łyżki kawy rozpuszczalnej
* 2 łyżeczki proszku do pieczenia
* jajko
* pół tabliczki mlecznej czekolady
Masa :
* 800 g twarogu - u mnie wiaderkowy
* 100 g masła
* szklanka cukru
* 5 jajek
* 2 łyżki mąki ziemniaczanej
* pół tabliczki mlecznej czekolady
* 5 połówek brzoskwini z puszki
Sernik czekoladowy z kawowym spodem i brzoskwiniami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ze składników na ciasto zagnieść kruche ciasto, odstawić na pół godziny do lodówki. Twaróg ucierać z masłem do połączenia, dodać pokrojone w kostkę brzoskwinie oraz posiekaną czekoladę. Żółtka ubić z cukrem na kogel, białka na sztywną pianę. Wszystkie masy połączyć ze sobą, dodać mąkę ziemniaczaną, wymieszać. Wylać na spód i piec godzinę. Studzić w piekarniku przy otwartych drzwiczkach. Nie powinien wtedy opaść. Można wierzch udekorować brzoskwiniami i startą czekoladą.
Komentarze