Sernik czekoladowy gotowany

0 (0 ocen)

  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Pyszny srniczek gotowany na spodzie biszkoptowym z żurawinowym dżemem i białą czekoladą - pychota!!!

  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • - jajka: 9 sztuk
    - cukier: 350 gramów
    - mąka ziemniaczana: 125 gramów
    - mąka pszenna: 125 gramów
    - proszek do piecznia: 1 łyżka
    - tłusty biały ser trzykrotnie mielony: 500 gramów
    - masło: 75 gramów
    - mleko: 0.25 szklanki
    - budyń czekoladowy/opakowanie: 1 sztuka
    - cukier waniliowy: 3 łyżeczki
    - żurawinowy dżem: 5 łyżek
    - biała czekolada: 100 gramów
    - masło do polewy: 1 łyżka
    - wiórki czekoladowe: 100 gramów
    - koniak lub brandy: 50 mililitrów
    - margaryna do smarowania formy: 2 łyżki
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Serniki Desery

Sernik czekoladowy gotowany - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Biszkopt 1. Mąke ziemniaczaną wymieszać z pszenną i proszkiem do pieczenia - przesiać przez sitko.6 jajek odzielić od żółtek,białka ubić z 3-ma łyżkami zimnej wody na sztywną pianę,pod koniec ubijania dodać 250g cukru, ciągle ubijając dodawać po jednym żółtku,potem dodawać po łyżce mieszanki mąk z proszkiem do pieczenia - ubijać nie przerywając.Gdy masa będzie jednolita i gładka wlewamy do wysmarowanej margaryną i wysypaną bułką tartą tortownicy - pieć w temp.170C ok.35-40min.(na złoty kolor)Po upieczeniu wystudzić i przekroić na pół - potrzebujemy połowy (drugą częsć trzymam do kolejnego ciasta,ale jeśli nie odpowiada,to można upiec biszkopt z połowy składników i w całości wykorzystać do tego serniczka!)Alkochol wymieszać ze 100g przegotowanej ostudzonej wody - nasączyć biszkopt,potem posmarowac go dżemem żurawinowym.
  • Sernik gotowany 2. Przygotować masę serową:ser,3 jajka i masło włożyć do garnka,dodać 100g cukru zwykłego i waniliowy - podgrzewac na wolnym ogniu ciągle mieszając.Gdy masa będzie gorąca i uzyska gładką konsystencje,wlać do niej rozpuszczony w zimnym mleku budyń czekoladowy,energicznie mieszając doprowadzić do wrzenia.Zdjąć z ognia i ostudzić.Lekko ciepłą masę serową wyłożyć na żurawinowy dżem i wstawić do lodówki na 2-3godz.
  • Sernik gotowany 3. Białą czekolade rozpuścić z masłem,ciągle mieszając,by nie powstały grudki,ostudzić.Półpłynną czekoladą posmarować górę sernika,posypać wiorkami czekoladowymi i wstawić do lodówki by się schłodził.
    SMACZNEGO!!!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ser biały

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować