Sernik czekoladowy gotowany - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mąke ziemniaczaną wymieszać z pszenną i proszkiem do pieczenia - przesiać przez sitko.6 jajek odzielić od żółtek,białka ubić z 3-ma łyżkami zimnej wody na sztywną pianę,pod koniec ubijania dodać 250g cukru, ciągle ubijając dodawać po jednym żółtku,potem dodawać po łyżce mieszanki mąk z proszkiem do pieczenia - ubijać nie przerywając.Gdy masa będzie jednolita i gładka wlewamy do wysmarowanej margaryną i wysypaną bułką tartą tortownicy - pieć w temp.170C ok.35-40min.(na złoty kolor)Po upieczeniu wystudzić i przekroić na pół - potrzebujemy połowy (drugą częsć trzymam do kolejnego ciasta,ale jeśli nie odpowiada,to można upiec biszkopt z połowy składników i w całości wykorzystać do tego serniczka!)Alkochol wymieszać ze 100g przegotowanej ostudzonej wody - nasączyć biszkopt,potem posmarowac go dżemem żurawinowym.
2.Przygotować masę serową:ser,3 jajka i masło włożyć do garnka,dodać 100g cukru zwykłego i waniliowy - podgrzewac na wolnym ogniu ciągle mieszając.Gdy masa będzie gorąca i uzyska gładką konsystencje,wlać do niej rozpuszczony w zimnym mleku budyń czekoladowy,energicznie mieszając doprowadzić do wrzenia.Zdjąć z ognia i ostudzić.Lekko ciepłą masę serową wyłożyć na żurawinowy dżem i wstawić do lodówki na 2-3godz.
3.Białą czekolade rozpuścić z masłem,ciągle mieszając,by nie powstały grudki,ostudzić.Półpłynną czekoladą posmarować górę sernika,posypać wiorkami czekoladowymi i wstawić do lodówki by się schłodził.
SMACZNEGO!!!
Komentarze