Składniki na spód:
Herbatniki kakaowe 20 dag
Masło 8 dag
Składniki na masę serową:
Twaróg sernikowy z wiaderka 1 kg
Jajka 3 szt.
Masło 10 dag
Cukier 1 szklanka
Czekolada gorzka 2 tabliczki
Budyń czekoladowy 2 opakowania
Posypka do ciast
Składniki na polewę:
Cukier puder 5 łyżek
Kakao 3 łyżki
Kwaśna śmietana 3 łyżki
Margaryna ½ kostki
Żelatyna spożywcza 1 łyżka
Sposób przygotowania przepisu:
Sernik czekoladowy
1.
Wykonanie polewy:
Wszystkie składniki na polewę razem zagotować cały czas mieszając. Żelatynę rozpuścić w łyżce gorącej wody, dodać do polewy i bardzo dokładnie wymieszać. Polewę studzimy i letnią polewamy placek. Polewa jest sprężysta i łatwo się kroi.
Wykonanie spodu:
Herbatniki zblędować na proszek. Następnie dodać rozpuszczone masło, dokładnie wyrobić masę na spód. Gotową masą wylepić dno formy i schłodzić.
Wykonanie masy serowej:
Ser ucieramy mikserem, dodajemy, rozbełtane jajka, rozpuszczone masło z cukrem, kakao. Budynie rozrobić w mleku, dodać do sera razem z rozpuszczonymi w kąpieli wodnej 2 czekoladami i utrzeć na gładką masę. Gotowy ser wylać do przygotowanej formy. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 170 stopni i piec około godzinę. Po upieczeniu placek przestudzić, polać przygotowaną polewą i ozdobić posypką do ciast. SMACZNEGO
Ładowanie
Trwa ładowanie...
Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników
Musisz być zalogowany do serwisu, aby dodać zdjęcie
Komentarze