Masa serowa:
1 kg kremowego twarogu
4 jajka
200 ml śmietany kremówki
50 g masła
1 budyń czekoladowy o smaku trufli
100 g gorzkiej czekolady
3/4 szklanki cukru
16 g cukru waniliowego
2 łyżki rumu
Sernik czekoladowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciasto: Mąkę pszenną wymieszać z proszkiem do pieczenia, masło posiekać na kawałki wrzucić do mąki dodać łyżeczkę śmietany, żółtka, cukier, szczyptę soli i siekaczem do ciasta kruchego lub ręką połączyć składniki.Na koniec zagnieść ciasto i wylepić dno wyłożonej pergaminem tortownicy.
2.Masa serowa: Jajka ubić z cukrem na puszystą pianę dodać kremowy twarożek, zmiksować .Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej dodać do masy serowej wlać śmietankę dodać miękkie masło oraz wsypać budyń, wlać rum i krótko zmiksować aby nie napowietrzać zbytnio masy.Wylać na kruchy spód, wstawić do nagrzanego do 180*c piekarnika -na półce niżej ustawić małą blaszkę z wodą -dzięki takiemu pieczeniu sernik będzie wilgotny, piec 60 minut. Studzić przy uchylonych drzwiczkach piekarnika.Całkiem zimny udekorować polewą czekoladową i posypać orzechami.
Komentarze