Mój mąż jest wielbicielem serników. Ten przygotowałam specjalnie dla niego. Prowadzę bloga smakujmy.pl
1 godz. 30 min
Składniki:
40 g masła
200 g ciastek czekoladowych z kawałkami czekolady (np. Pieguski)
200 g kremówki
po 100 g gorzkiej i białej czekolady
5 łyżek mleka
3 jajka
100 g cukru
500 g serka śmietankowego
50 g mąki ziemniaczanej
2 łyżki kakao
Sernik czekoladowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.1. Masło rozpuścić. Ciasteczka zemleć, dodać do masła i wymieszać. Tortownicę (śr. 26 cm) posmarować olejem. Wyłożyć masę ciasteczkową, docisnąć ręką. Chłodzić 30 min.
2. Po 100 g kremówki przelać do 2 garnków, zagotować. Czekolady osobno posiekać. Wrzucić osobno do garnków ze śmietaną, rozpuścić. Do ciemnej masy dodać mleko. Obie masy przestudzić.
3. Jajka utrzeć z cukrem, dodać serek i mąkę ziemniaczaną. Masę podzielić na 2 części. Do jednej dodać kakao i ciemną masę czekoladową. Do drugiej dodać jasną masę czekoladową. Obie masy wykładać kleksami na spód ciasta. Wymieszać widelcem tak, by powstał marmurek.
4. Piec 50-60 min. w temp. 175 st. C (termoobieg 150). Po upieczeniu ciasto zostawić na 15 min w otwartym piekarniku.
Komentarze