Sernik czekoladowy

0 (0 ocen)

Sernik mocno czekoladowy, wilgotny, idealny...

Składniki:

  • Spód;
    100g maślanych herbatników,
    50g krakersów,
    5 łyżek masła,
    łyżeczka cynamonu.

    Masa serowa:
    750g półtłustego twarogu,
    350g serka mascarpone,
    140g gorzkiej czekolady,
    łyżka kawy rozpuszczalnej,
    czubata szkl. cukru,
    1/3 szkl. mąki kukurydzianej,
    3 jajka,
    laska wanilii,
    1/2 szkl. śmietany 18%.

    Polewa:
    50g mlecznej czekolady,
    60g gorzkiej czekolady,
    1/4 szkl. śmietany 30%.
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Serniki Desery

Sernik czekoladowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Herbatniki i krakersy zmiksować w blenderze, wymieszać z cynamonem. Masło stopić, wymieszać z ciastkami. Wylepić dno tortownicy o śr. 23cm. Piec ok. 12min w temp. 180st.
  • 2. Czekoladę stopić na parze, dodać czekoladę i ostudzić. Ser zmielić, dodać serek mascarpone, cukier, jajka oraz mąkę kukurydzianą. Dodać nasiona wanilii oraz śmietanę. Wymieszać z ostudzoną czekoladę. Wylać na podpieczony spód. Piec godzinę w temp. 180st. Pozostawić w uchylonym piekarniku na 1i1/2godz.
  • 3. Czekolady połamać na kawałki, dodać śmietankę, stopić na parze. Lekko przestudzić, polać zimny sernik.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Czekolada Ser biały

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Wielkanoc Wielkanoc

Podobne przepisy

To może cię zainteresować