Pierwszy raz robiłam sernik na białym serze do tej pory tylko na homogenizowanych i bardzo nam posmakował:)mąż powiedział,że jest bardziej "treściwy" taki sernik, zapraszam serdecznie:)
Składniki:
Ciasteczko spód:
135 g ciastek oreo lub neo z nadzieniem czekoladowym
45 g masła
Masa serowa:
350 g sera białego półtłustego
2 tabliczki białej czekolady
1 łyżka cukru
1 duża łyżka ekstraktu pomarańczowego ( przepis w moich zbiorach)
1 laska wanilii
1 łyżka żelatyny
3 łyżki wrzątku
Dodatkowo:
1 galaretka truskawkowa
250 ml gorącej wody
4-5 truskawek
Sernik na zimno z biała czekoladą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Spód: Ciasteczka przełożyć do blendera,dodać miękkie masłko i zmiksować na mokry piasek. Dno tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia i wysmarować delikatnie masłem. Wysypać miksowane ciasteczka i uklepać je. Odłożyć do lodówki na około 30 minut.
2.Masa serowa: Czekoladę roztopić w kąpieli wodnej.Ser dwukrotnie zmielić w maszynce. Żelatynę rozpuścić w wodzie i ostudzić.
3.Ser przełożyć do miski,dodać czekoladę ( może być lekko ciepła) oraz ziarenka wanilii. Utrzeć mikserem. Dodać cukier i ekstrakt i ponownie wymieszać mikserem. Cały czas mieszając cienkim strumieniem wlewać żelatynę i łączyć z masą.
4.Gotową masę wylać na spód i odstawić do lodówki do stężenia.
5..Dekoracja: Gdy masa serowa zastygnie galaretkę rozrobić w 250 ml wody i ostudzić. Truskawki umyć,osuszyć i pozbawić szypułek. Pokroić w plasterki. Ułożyć na serze i przymocować je za pomocą wykałaczek aby podczas nalewania galaretki nie podeszły do góry. Zimną galaretkę stopniowo wylewać na sernik. Odstawić do stężenia i delikatnie wyjąć wykałaczki. Smacznego!
Komentarze