Sernik czekoladowo-orzechowy (na gryczanym spodzie)

0 (0 ocen)

Pyszny, kremowy, rozpływający się w ustach.

Składniki:

  • spód:
    50g masła
    100g gorzkiej czekolady
    1 jajko
    50g mąki gryczanej

    masa serowa:
    600g twarogu do serników
    250g mascarpone
    200g jogurtu naturalnego
    150g ksylitolu (może być cukier)
    3 jajka
    20g mąki ziemniaczanej
    100g tartych orzechów laskowych

    dodatkowo:
    100g gorzkiej czekolady
    50g masła
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Serniki Desery

Sernik czekoladowo-orzechowy (na gryczanym spodzie) - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Szykujemy spód.
    Gorzką czekoladę łamiemy na kawałki. Przekładamy do rondelka. Dodajemy masło. Rozpuszczamy razem na wolnym ogniu. Studzimy.
    Jajko miksujemy z mąką i rozpuszczoną czekoladą z masłem. Przelewamy do wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy (średnica 20-25cm). Pieczemy w nagrzanym do 180st.C piekarniku ok. 15 minut.
  • 2. W czasie gdy spód się podpieka, szykujemy masę serową.
    Wszystkie składniki na masę przekładamy do miski. Dokładnie mieszamy (najlepiej łyżką lub mikserem na niskich obrotach, aby masa nie zrobiła się zbyt płynna).
  • 3. Czekoladę z masłem rozpuszczamy w rondelku.
  • 4. Gdy spód będzie podpieczony, wylewamy na niego większość masy serowej. Następnie wylewamy czekoladę, a na końcu resztę masy. Za pomocą nożyka czy patyczka tworzymy na cieście ese-floresy. Wstawiamy ponownie do piekarnika i pieczemy sernik przez 75 minut w temperaturze 160st.C.
  • 5. Po upieczeniu studzimy w piekarniku, przy uchylonych drzwiczkach. Na końcu chłodzimy w lodówce (najlepiej całą noc).
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Czekolada Ser biały

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować