Sernik czekoladowo-orzechowy (na gryczanym spodzie) - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Szykujemy spód.
Gorzką czekoladę łamiemy na kawałki. Przekładamy do rondelka. Dodajemy masło. Rozpuszczamy razem na wolnym ogniu. Studzimy.
Jajko miksujemy z mąką i rozpuszczoną czekoladą z masłem. Przelewamy do wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy (średnica 20-25cm). Pieczemy w nagrzanym do 180st.C piekarniku ok. 15 minut.
2.W czasie gdy spód się podpieka, szykujemy masę serową.
Wszystkie składniki na masę przekładamy do miski. Dokładnie mieszamy (najlepiej łyżką lub mikserem na niskich obrotach, aby masa nie zrobiła się zbyt płynna).
3.Czekoladę z masłem rozpuszczamy w rondelku.
4.Gdy spód będzie podpieczony, wylewamy na niego większość masy serowej. Następnie wylewamy czekoladę, a na końcu resztę masy. Za pomocą nożyka czy patyczka tworzymy na cieście ese-floresy. Wstawiamy ponownie do piekarnika i pieczemy sernik przez 75 minut w temperaturze 160st.C.
5.Po upieczeniu studzimy w piekarniku, przy uchylonych drzwiczkach. Na końcu chłodzimy w lodówce (najlepiej całą noc).
Komentarze